11 Sałatki i dodatki do dań głównych

Kołaczyki z cebulką à la cebularze

cebularze przepis

Kołaczyki z cebulą to wypiek jak najbardziej tradycyjny. To także jeden z tych specjałów, który się kocha albo wręcz nie znosi, jeśli nie zaliczamy się do fanów cebuli. Absolutne dziwactwo oczywiście, że cebuli ktoś może nie lubić ale owszem – i takie przypadki się na świecie zdarzają, czego dowód niechlubny mam nawet we własnym domu. Jest to jednak kolejny tylko dowód, że każdą szkodę zamienić można w pożytek i zaręczam, że osoby w cebulce gustujące rade będą bardzo słyszeć, że ktoś od swojej porcji ma dobrowolne życzenie odstąpić!

Oryginalne cebularze (z nadzieniem z cebuli i maku) – te lubelskie swoją tradycją sięgają aż XIX wieku i zaczerpnięte zostały prawdopodobnie z kuchni Bliskiego Wschodu. Obecnie zarejestrowane są także, podobnie jak oscypki, na liście produktów regionalnych co oznacza, że sprzedawać je pod taką nazwą można tylko po spełnieniu określonych warunków, w tym ścisłego przestrzegania tradycyjnej receptury. Przepis dziś przeze mnie opisany jednak to jednak nie cebularz lubelski a taki zwykły, mój domowy. Bez maku, za to z pieprzem bo takie właśnie dobrze doprawione a mniej słodkie lubię. To po prostu cebularze, których smak sama pamiętam i do jakich najczęściej wracam. Jeśli ktoś ma życzenie – oczywiście żyjąc w wolnym kraju, mak czy co tam sobie życzycie dodać także można!

Pamiętam, że swój krótki renesans cebularze (a raczej na ich temat wariacje) przeżywały także w czasach mojej młodości, kiedy to można je było znaleźć niemal w każdej, pomimo że nie-lubelskiej piekarni. Teraz niestety coraz rzadziej widzi sie je na sklepowych półkach.  I może i dobrze, że się nie widzi bo najlepsze cebularze i tak robi się przecież w domu! 

 cebularze

Te obłędnie pachnące cebulką i przyprawami bułeczki to świetna wytrawna przekąska – na spotkanie w gronie przyjaciół, jako dodatek do podawanych przystawek, do piwa ale przede wszystkim – cebularze bardzo dobrze jest podawać do zup, zwłaszcza tych co mniej treściwych, którymi – nie oszukujmy się – ciężko nakarmić do syta towarzystwo o zdrowych apetytach. W szczególności ma to zastosowanie jeśli obiad ma być jednodaniowy a my chcemy do przygotowanej zupy podać do przegryzienia coś nieco bardziej finezyjnego niż kromka chleba. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podane na stół prosto z pieca choć i na następny dzień – podgrzane czy zimne, wciąż będą bardzo smaczne.

Kołaczyki to oczywiscie wypiek bardzo niedrogi i naprawdę nieskomplikowany. Ciasto wyrabia się nad wyraz przyjemnie i szybko – co poniektórym, autorkę wliczając służyć takie ugniatanie może również za terapię na nerwy – nie wspominając nawet jak kojąco na system nerwowy działa również późniejsza konsumpcja domowych bułeczek! Jeśli pod ręką mamy na przykład kapustę – kołaczyki możemy przygotować również z jej wykorzystaniem i podać na przykład zamiast pasztecików do obiadu.

Jedyną niedogodnością robienia cebularzy jest oczywiście proces siekania i obróbki cebuli, który – nie będę przecież kłamać – dla co bardziej wrażliwych może być przeżyciem z gruntu traumatycznym. Zaręczam jednak, że dla tego wypieku zdecydowanie warto się poświęcić i wypłakać oczy! 

 

Kołaczyki z cebulką
Write a review
Drukuj
Kołaczyki
  1. 300 g mąki pszennej
  2. 20-25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży suszonych)
  3. 1/2 szkl ciepłego mleka
  4. 2 jajka
  5. 3/4 łyżeczki cukru
  6. 3/4 łyżeczki soli
  7. 50 g roztopionego i ostudzonego masła
Farsz z cebuli
  1. 2 duże cebule
  2. duża szczypta pieprzu
  3. szczypta soli
  4. 1/2 łyżeczki cukru
  5. 30 g masła
Wykonanie
  1. Cebulę cienko pokroić w zależności od upodobań - na grubsze lub cieńsze kawałki i na sitku przelać porządnie wrzątkiem. Odsączyć i poddusić na maśle do miękkości, pod koniec doprawiając solą, pieprzem i wedle uznania - cukrem.
  2. Przygotować zaczyn z 2 łyżek mąki, rozkruszonych drożdży, cukru i odrobiny ciepłego mleka. Poczekać aż zaczyn zacznie pienić. W przypadku drożdży suszonych, dodać bezpośrednio do mąki.
  3. Dokładnie zagnieść i wyrobić wszystkie składniki ciasta aż będzie elastyczne i łatwo odchodzące od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce do wyrośnięcia (ok 1 godz, do podwojenia objętości).
  4. Gdy ciasto wyrośnie, wydzielić 8 części. Z każdego uformować kulę, spłaszczyć i dnem szklanki formować wgłębienie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok 4 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  5. W tym czasie nagrzać piec do 180 C.
  6. Brzegi cebularzy przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec do zrumienienia skórki (ok 25-30 min)
http://www.kuchennykredens.pl/

Najwygodniej kołaczyki formować jest dnem szklanki – naprawdę nie muszą być jak spod linijki, te wszystkie kanty dodadzą im tylko uroku!

cebularze przepiscebularze przepis

Kilka chwil w piecu i są – pyszne, aromatyczne i pikantne domowe kołaczyki – cebularze!

cebularze przepis

signature

Mogą zainteresować Cię również

11 komentarzy

  • Reply
    Agnieszka W
    Marzec 8, 2016 at 10:37

    Mniam!! Ja tez cebularze wole bez maku ale to kwestia gustu i przyzwyczjen. Naprawde dawno juz nie widzialam ich w piekarni – musze koniecznie sprobowac upiec!!

    • Reply
      Monika
      Marzec 9, 2016 at 21:06

      Naprawdę warto Agnieszko! Mianem cebularzy można co prawda określać tylko te z dodatkiem maku (są wpisane na listę produktów regionalnych) ale bierz to czort – z makiem czy bez maku, w domowej kuchni ma być tak jak nam smakuje! Wszystko kwestią gustu :-) Pozdrawiam !

  • Reply
    Alinka
    Marzec 9, 2016 at 21:11

    Dziś zrobiłam i zdąrzyłam tylko jednego skubnąć bo wszystkie moje chłopaki porwali i już się dopominają o powtórkę ! Świetnie wyszły!!

    • Reply
      Monika
      Marzec 15, 2016 at 21:50

      Alinko, strasznie się cieszę, że tak wszystkim smakowały! Pozdrowienia dla całej waszej gromadki! :*

  • Reply
    Fanka domowej kuchni
    Marzec 10, 2016 at 21:29

    Cebula niektórym kojarzy się wyłącznie z dość niechlubnym określeniem Polaków, z kolei ja nie wyobrażam sobie dania bez dodatku tego warzywa. Jak dla mnie świetnie smakuje, podkreśla charakter potraw mięsnych i wegetariańskich, no i w dodatku można z niej zrobić syrop : ) U nas cebularze są praktycznie niedostępne, ale dzięki temu jest motywacja do zrobienia ich w domu, po swojemu i bez dodatku maku. Zdecydowanie bardziej wolę wersję wytrawną niż słodką, więc zachowuję przepis. Aha, no i oczu nie wypłakuję, jakoś cebula mnie nie rusza ;)

    • Reply
      Monika
      Marzec 15, 2016 at 21:49

      Bardzo się cieszę i dziękuję za pozostawiony komentarz! Naprawdę dużo to dla mnie znaczy <3 Ja także cebulę uwielbiam i dodaję do naprawdę wielu potraw. A że niektórzy upatrują w jej obecności w kuchni polskiej powodu do kpiny, no cóż - świadczy to jedynie o tych osobach, nie ma co w ogóle głowy sobie tym zaprzątać a tym bardziej wypierać cebuli z domowego jadłospisu! :-) Pozdrawiam serdecznie!

  • Reply
    navigate to these guys
    Październik 31, 2016 at 04:59

    I just want to tell you that I am very new to weblog and really loved your web page. Likely I’m planning to bookmark your site . You really have superb article content. Bless you for revealing your blog.

  • Reply
    Read More On this page
    Grudzień 5, 2016 at 22:27

    Hey would you mind letting me know which web host you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good hosting provider at a reasonable price? Thanks, I appreciate it!|

  • Reply
    Full Article
    Grudzień 6, 2016 at 05:34

    When I initially commented I clicked the „Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Bless you!|

  • Reply
    click through the next internet site
    Grudzień 6, 2016 at 07:05

    I love what you guys are usually up too. Such clever work and coverage! Keep up the excellent works guys I’ve added you guys to my own blogroll.|

  • Reply
    judi online
    Grudzień 6, 2016 at 08:12

    Awesome post. I am a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a really long time.

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.