9 Dania rybne

Łosoś ze szparagami pod beszamelem, bo luksus to stan umysłu!

Jakie dania są najlepsze na upalne dni kiedy nie dość, że nie mamy wilczego apetytu, to jeszcze najzwyczajniej w świecie – nie chce nam się spędzać kilku godzin w kuchni przygotowując wymyślne dania?

Na taki właśnie dzień polecam tytułowe danie – łosoś ze szparagami pod beszamelem – brzmi jak bardzo wyszukane i drogie danie z restauracji, prawda? Otóż nic bardziej mylnego! Muszę przyznać, że takie właśnie propozycje posiłków lubię w letnim sezonie najbardziej – przy których przygotowaniu nie spędzimy całego dnia a zrobią wrażenie tak na domownikach jak i najbardziej wybrednym gościu a zwykły obiad zmienią w zupełnie wyjątkowy czas. Myślę, że takie same zresztą motywacje (i panujące na zewnątrz temperatury wpłynęły na naturę kuchni śródziemnomorskich – większość potraw jest w nich przecież w gruncie rzeczy nieskomplikowana i szybka w przygotowaniu a cała wyjątkowość opiera się na jakości i świeżości wykorzystanych składników, które są po prostu umiejętnie wyeksponowane.

gotowe danie

 

Nam tak przygotowany łosoś ze szparagami posłużył za dość szybki, lekki obiad w sobotę gdy z Narzeczonym, nieco już zmęczeni wróciliśmy popołudniem z kilkugodzinnego spaceru, podczas którego wstąpiliśmy na pyszną mrożoną kawę do uroczej kawiarenki, która zachwyciła mnie wystrojem w tak popularnym ostatnio stylu prowansalskim. Wiecie, jasne kolory, koronkowe białe serwetki, postarzane, jasne meble z prawdziwego drewna w nieco staroświeckich formach, świeże kwiaty – świeżość lata i niewymuszona elegancja… Można się rozmarzyć, prawda? Takie miejsca, detale zawsze wprawiają mnie w dobry nastrój i inspirują by taki też wyjątkowy klimat wyczarować w zaciszu własnego domu i z najbliższymi stworzyć sobie to poczucie luksusu chwili – nie mam tu na myśli wcale luksusu związanego z ceną rzeczy, potraw czy bibelotów a raczej staranność, dbałość o detal, które sprawiają że rzeczy stają się czymś więcej. 

Na blogu w zakładce O mnie pisałam niedawno o tym, jak ważną, w moim odczuciu częścią życia potrafią być posiłki – ale tylko te, które doprawimy sercem i zachowamy dbałość o szczegóły – bo to one czasem w życiu są najważniejsze i stanowią o jakości chwil. I to właśnie te szczegóły tworzą w naszym życiu tytułowy luksus – najprostsze nawet składniki ładnie wyeksponowane na talerzu, wykrochmalona serwetka, świeżo zerwane kwiaty stojące w wazonie i uśmiech na twarzy to wszystko rzeczy, które nie będą kosztować nas ani grosza a nam i naszym najbliższym pozwolą w pełni cieszyć się każdą spędzoną wspólnie chwilą i docenić ją tak jak doceniana być powinna.

 

dekoracja

Produkty potrzebne do wykonania proponowanego przeze mnie dziś dania – zwłaszcza łosoś, być może nie należą do najtańszych ale które sądzę, że raz na jakiś czas możemy wprowadzić dla ożywienia domowego menu. Szparagi podmienić możemy również na poczciwego brokuła, na pewno też będzie pysznie! Również biały sos, którym tak ryba jak i warzywa zostały polane jest naprawdę prosty w wykonaniu a możemy go modyfikowac wedle własnych upodobań – dodać starty czosnek lub koperek i już zmienić tym samym całkowicie filary smaku tego dania. Dla wszystkich, którzy beszamel przygotowywać będą po raz pierwszy przygotowałam zdjęcia poszczególnych etapów. Gwarantuję tym samym, że pierwszy wykonany samodzielnie sos otworzy przed Wami zupełnie nowe kulinarne horyzonty – nie straszne już będą Wam lazanie, różne wariacje sosów do dań i zapiekanek czy macaroni cheese! 

Zapraszam!

Łosoś ze szparagami pod beszamelem
Write a review
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania/pieczenia
20 min
Całkowity czas wykonania
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania/pieczenia
20 min
Całkowity czas wykonania
30 min
Składniki
  1. * Porcja dla dwóch osób *
  2. 4 filety świeżego łososia (lub 2 większe podzielone)
  3. Przyprawa do ryb
  4. Cytryna
  5. Pęczek koperku
  6. Czosnek (opcjonalnie)
  7. Pęczek szparagów zielonych
Sos beszamelowy
  1. 2 łyżki mąki
  2. 2 łyżki masła
  3. 500 ml zimnego mleka
  4. sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie
  1. Jeśli filet kupiliśmy nieoczyszczony, oskrobać z łusek. Posypać przyprawą do ryb i skropić solidnie sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.
  2. Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końce. Ugotować na parze lub w lekko osolonej wrzącej wodzie (3-6 minut w zależności od rozmiaru) aż będą al dente, czyli ugotowane ale wciąż jędrne. Szybko przelać zimną wodą.
  3. Nagrzać patelnię z odrobiną oleju, najlepiej o neutralnym smaku (polecam ryżowy!) i smażyć łososia po chwili zmniejszając ogień na średni, by pory mięsa szybko się zamknęły i soki pozostały w środku a na zewnątrz powstała pyszna skórka. Smażyć ze wszystkich stron aż ryba straci surowość ale pozostanie pięknie różowa
Sos beszamelowy
  1. W rondelku rozpuścić masło aż zacznie bąbelkować. Wówczas dodać mąkę i energicznie mieszać rózgą kuchenną by powstała jasnozłota zasmażka. Po chwili zaczynamy dodawać zimne mleko porcjami, cały czas energicznie mieszając. Dodając płyn stopniowo powstanie wspaniały, aksamitny sos bez grudek. Gęstość sosu regulujemy ilością dodawanego mleka aż do uzyskania pożądanej lejącej konsystencji (gdybyśmy danie potem zapiekali, byłby gęstszy).
  2. Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Można dodać odrobinę rozgniecionego lub startego czosnku.
  3. Gotowe filety ułożyć na talerzu wraz ze szparagami i całość polać sosem. Udekorować świeżym koperkiem, podawać z ćwiartką cytryny i najlepiej kieliszkiem białego wina.
http://www.kuchennykredens.pl/
 łosoś ze szparagami pod beszmalem

losos z boku

od gory

signature

Mogą zainteresować Cię również

9 komentarzy

  • Reply
    Ika
    Sierpień 26, 2015 at 18:59

    Piekne zdjecia, sprawdzone i przepyszne przepisy, choc tak proste to jednoczesnie eleganckie, prawdziwe pychotki, smaczek ich tkwi wlasnie w tej prostocie. Lekki tekst a wlasciwie pogawedka jak z dobra znajoma przy kawie- to wszystko sprawia ze chce sie tu wrocic po cos nowego. Oby wiecej tych pysznosci zagoscilo na blogu

    • Reply
      Monika
      Sierpień 26, 2015 at 19:21

      No pięknie Ci Iko dziękuję za przemiły komentarz i zapraszam częściej! Strasznie się cieszę z tych słów, bo chciałabym żeby Kuchenny Kredens był właśnie takim miejscem! Pozdrawiam Cię serdecznie!

  • Reply
    Aga
    Wrzesień 9, 2016 at 16:05

    Wygląda elegancko, smakuje rewelacyjnie, a przy tym jest ogromnie zdrowe (no może sam sos niekoniecznie), ale łosoś, jak najbardziej, a na temat szparagów, to trafiłam nawet ostatnio na artykuł: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/szparagi-niskokaloryczny-przysmak także polecam :)

  • Reply
    his comment is here
    Grudzień 4, 2016 at 07:38

    I couldn’t refrain from commenting. Exceptionally well written!|

  • Reply
    try this website
    Grudzień 5, 2016 at 23:22

    Hi there, I log on to your blog like every week. Your story-telling style is witty, keep it up!|

  • Reply
    here are the findings
    Grudzień 6, 2016 at 01:51

    When some one searches for his required thing, so he/she needs to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.|

  • Reply
    Read
    Grudzień 6, 2016 at 04:34

    Hi there! I know this is somewhat off-topic however I needed to ask. Does building a well-established blog like yours take a large amount of work? I’m brand new to blogging however I do write in my journal daily. I’d like to start a blog so I will be able to share my experience and thoughts online. Please let me know if you have any suggestions or tips for new aspiring bloggers. Thankyou!|

  • Reply
    jasa cuci sofa
    Grudzień 6, 2016 at 07:18

    Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

  • Reply
    shisha cafe kemang
    Grudzień 6, 2016 at 07:28

    Hi there. I found your website via Google while looking for a related matter, your web site came up. It looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.