0 Dania jarskie/ Śniadania

Tosty z jajkiem i awokado, co humor odmieniają

tosty z jajkiem i awokado

Są takie dni, które po prostu musimy zacząć z przytupem. My lub ktoś nam bliski, kogo czeka właśnie dzień pełen wyzwań lub kto wstał lewą nogą i potrzebuje takiej małej dawki ciepła i luksusu, która pozytywnie nastroi i doda energii do działania. W takich właśnie sytuacjach działać trzeba szybko bo nie od dziś wiadomo, że dzień zaczęty w nie najlepszym humorze wróży już tylko pasma kolejnych małych złośliwości losu i niepotrzebnych nerwów wynikających, a jakże – tylko i wyłącznie z naszego nastawienia. By takie poranki naprawić lub w ogóle ich uniknąć, po raz kolejny gorąco polecam nastawić budzik na tyle wcześnie by nawet w tygodniu móc pozwolić sobie na rozpoczęcie dnia ciepłym, porządnym i przede wszystkim – niespiesznym śniadaniem, którym będziemy mogli nacieszyć tak budzące się dopiero kubki smakowe jak i oczy. 

Dzisiejszy wpis to właściwie nie przepis – bo przecież jego przygotowanie trudno nazwać gotowaniem, a raczej kolejna z cyklu śniadaniowych inspiracji, która w naszym domu gości ostatnio bardzo często i jakoś znudzić się wciąż nie chce. Jest coś w połączeniu chrupiącego chleba, kremowego awokado i cudownie jeszcze półpłynnego żółtka co sprawia, że o takim śniadaniu marzyć można czasem jeszcze przed zaśnięciem! Dodatkowym atutem, w odróżnieniu od takich na przykład naleśników czy tostów francuskich jest fakt, iż tosty z jajkiem i awokado są oprócz tego, że pyszne to jeszcze i względnie zdrowe zwłaszcza jeśli grzanki przygotujemy na bazie odpowiedniego, pełnoziarnistego pieczywa a już najlepiej takiego z pestkami, otrębami i czym tam nas jeszcze natura i wyobraźnia uraczy. Awokado to też prawdziwa bomba witaminowa – wydaje mi się, że coraz częściej spotykana w polskich domach!

Tosty z jajkiem i awokado
Write a review
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania/pieczenia
6 min
Całkowity czas wykonania
11 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania/pieczenia
6 min
Całkowity czas wykonania
11 min
Składniki
  1. 1/2 dojrzałego awokado
  2. 2 jajka
  3. szczypta soli, pieprz
  4. 2 kromki chleba
Wykonanie
  1. Kromki chleba przyrumienić w tosterze lub na patelni, przygotować w tym czasie na patelni jajka sadzone do momentu gdy żółtko będzie wciąż półpłynne
  2. Awokado przekroić na pół (by nie ściemniało warto posmarować je odrobiną soku z cytryny) i nożem do masła rozsmarować je na gotowych tostach
  3. Na wierzch każdej kromki położyć jajko, doprawić pieprzem i solą według uznania
http://www.kuchennykredens.pl/
tosty z jajkiem i awokadotosty z jajkiem i awokadotosty z jajkiem i awokado

Mogą zainteresować Cię również

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.