6 Desery

Ulubione ciasteczka półfrancuskie z marmoladą (kołaczki)

ciasteczka serowe

Jest coś takiego w domowych ciasteczkach, że na sam ich widok człowiek czuje się już “w domu” i jakoś tak psychicznie rozluźnia. Identycznie zresztą też z zupami – o jakiej by nie pomyśleć, wszystko można niby dziś kupić ale jednak nigdy nie smakują jak te domowe i tylko się człowiek z obejdzie niesmakiem a co najmniej rozczarowaniem. Swoją drogą nie znam chyba ani jednego zresztą rodzaju ciastek, które przygotowane w domu smakowałby tak samo jak takie ze sklepu czy nawet z cukierni choć przecież i tam ktoś je na świeżo wyrabia i to może nawet czasem, jak chciałoby się myśleć – z przyzwoitych składników.

A jednak! Przygotowane przez kogoś w zaciszu własnej kuchni ciasteczka (i zupy!) rozpoznam bez szwanku w 5 sekund i założyć się mogę o to z każdym i wszędzie! Niewielki z tego zresztą pożytek bo poznać poznam, ale cóż z tego skoro i tak pewnie zjem z apetytem! Nie o to jednak zupełnie chodzi a o to, że ciasteczka domowe pod każdym względem i zawsze są po prostu bezkonkurencyjne. A te, na które przepis znajdziecie poniżej są bezkonkurencyjne już w ogóle! Co tu pisać – no po prostu pyszne są! 

Skąd i z jakiego okresu pochodzą – bez ceregieli się przyznam, że nie wiem! W książkach przedwojennych przepisu na nie nie znalazłam lub jak jest – przeoczyłam. Występują już jednak dość powszechnie w publikacjach z lat 50-tych i oczywiście – zeszytach z kuchennymi zapiskami naszych babć a to mówiąc uczciwie chyba najlepsza rekomendacja. 

Oczywiście całkiem prawdopodobne, że również i przed wojną ciasteczka takie powszechnie zajadano a przepis po prostu nie znalazł swojego miejsca w ówczesnych książkach kulinarnych, lub ja po prostu takiej akurat nie mam. To wysokie prawdopodobieństwo, które odważnie założyłam wynika z faktu, że te ciasteczka spotkać można było powszechnie w kuchniach całej Europy a niewątpliwie z takich kuchennych zapożyczeń dużo i często w tamtych czasach jako naród czerpaliśmy. Przypisują je sobie jako tradycyjne Węgrzy, Czesi a ja na przepis ten natknęłam się oryginalnie w książce przywołującej przepisy z czasów carskiego Wiednia gdzie występują pod nazwą Wiener Liebesbriefe. W przepisie tym ciasteczka takie składane są w kształt koperty wypełnionej truskawkową konfiturą. Dla osób, którym tak jak i mnie jednak braknie notorycznie i czasu i cierpliwości do takich zabaw w origami, bez wyrzutów najmniejszych polecam polską, równie efektowną metodę składania ciasteczek – kroimy ciasto w kwadraty, nakładamy łyżeczkę marmolady, składamy na skos i do pieca!

Ciasto wychodzi nam półfrancuskie, zobaczcie na zdjęciu poniżej jak pięknie listkuje i podrasta. Robi się je z dodatkiem gęstego serka lub najlepiej – zmielonego kilkiukrotnie na gładziusieńką masę twarogu – zupełnie jak na sernik. Samo przygotowanie ciasteczek to już naprawdę żadna filozofia i ręczę, że każdy sobie z tym zadaniem świetnie poradzi ale uwaga – trzeba z nim działać szybko a nie grzebać się jak mucha w smole! Im więcej ciepła bowiem ciasto złapie, tym bardziej będzie się kleić do rąk i doprowadzać nas stopniowo acz skutecznie do szewskiej pasji. 

ciasteczka serowe

 

ciasteczka półfrancuskie

Ciasteczka półfrancuskie z marmoladą truskawkową
Write a review
Drukuj
Składniki
  1. 250 g mąki
  2. 250 g zmielonego twarogu lub serka typu Philadelphia
  3. 250 g masła
  4. 1 żółtko
  5. cukier puder
  6. konfitura dowolna (polecam truskawkową lub malinową) lub dowolne duże kawałki owoców
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180 C.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę i przesiekać z masłem jak na kruche ciasto. Dodać przemielony twaróg lub serek oraz żółtko i szybko zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. By lepiej się wałkowało, można wyrobione ciasto odłożyć w folii do lodówki na 20-30 minut.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykroić kwadraty lub okrągłe ciasteczka. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę konfitury i zawinąć rogi jeden na drugi by powstał otwarty pierożek.
  4. Opcjonalnie, złożone ciasteczka można posmarować białkiem przed włożeniem do pieca - ja wolę niesmarowane.
  5. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20 minut aż nabiorą rumianego koloru. Podawać obsypane solidnie cukrem pudrem.
http://www.kuchennykredens.pl/
 Jeśli wolicie, marmoladę można świetnie zastąpić na ten przykład dużą cząstką jabłka, kawałkiem brzoskwinki a czy jakąś tam masą jaką sobie akurat wymyślicie. Jeśli wymyślicie smaczną, podzielcie się proszę przepisem!

ciasteczka półfrancuskie

ciasteczka półfrancuskie

signature

Mogą zainteresować Cię również

6 komentarzy

  • Reply
    Goswi
    Listopad 27, 2016 at 15:15

    Miałam 0,5 kg twarogu więc zrobiłam 2 porcje. Białka ubiłam na sztywno z 4 łyżkami cukru tak jak na bezę i dodałam 50 gram wiórek kokosowych. Masę kładłam na wierzch wyciętych ciasteczek. Upiekłam również z powidłami oraz maczane w cukrze. Moniko jak zwykle obudziłaś moje wspomnienia z dzieciństwa. Ciasteczka były dzisiaj jako deser po niedzielnym obiedzie. Pozdrawiam i życzę powodzenia w szukaniu starych przepisów

  • Reply
    Honorata
    Listopad 15, 2017 at 20:59

    Witam
    Trafiłam na moje ukochane ciastka według przepisu mojej babci w moim przepisie nie ma jajka.
    Piekę je na Boże Narodzenie to zapach rodzinnych Świąt

  • Reply
    Andrianka
    Listopad 16, 2017 at 11:30

    Również piekę je ale bez jajka, są bardzo szybkie i smaczne! przepis dostałam od mamy swojego męża.

    • Reply
      Monika
      Listopad 19, 2017 at 17:59

      O, nie próbowałam jeszcze w wersji bez jajka! A pozostałe składniki pozostają w takiej samej proporcji?

  • Reply
    Ewa
    Grudzień 12, 2017 at 17:50

    Ja mam problem z nadzieniem owocowym bo zawsze zanim ciastka sie upieka, dzem sie rozlwewa i wysycha. Zamiast tego nadzienie robie z serka philadelphia zmieszanego z zoltkiem, cukrem i olejkiem migdalowym. Wygladaja pieknie, rowno sie pieka i sa przepyszne, a jaki zapach!

  • Reply
    Viola
    Grudzień 20, 2018 at 06:39

    Co robicie aby ciasteczka w czasie pieczenia nie otwierały się? Piekłam kilkakrotnie i za każdym razem mam ten sam problem. Proszę o wskazówki.

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.