10 Desery

Ciasteczka z kruszonką według przepisu z 1930 roku i rzecz o podwieczorkach

ciasteczka z kruszonką

Jednym z niewielu irytujących skutków ubocznych wydania książki jest to, że po jej zakończeniu człowiek ustawicznie przechodzić musi wewnętrzne katusze wyliczając w głowie przepisy, które chciałby a nie może już do książki dodać. Gdyby taka możliwość istniała albo ja znalazłabym tę recepturę wcześniej, zapewniam, że przepis na prezentowane poniżej ciasteczka z całą pewnością znalazłby swoje miejsce na kartkach „Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna”. Swoją drogą, macie już swój egzemplarz?

Choć z początku koncepcja umieszczania kruszonki na kruchych ciastkach wydała mi się skądinąd dziwaczna, koniec końców muszę wszem i wobec przyznać, że to jedne z lepszych ciasteczek domowego wypieku jakich spróbowałam. Idealnie kruche, maślane – są kwintesencją wszystkiego, co w ciastkach najlepsze. Dodatkową wartością niech będzie niesiona ich smakiem historia. Ileż to mniej czy bardziej zobowiązujących spotkań przy kawie czy herbacie tak przygotowane ciasteczka musiały uświetnić! Przepis na nie znalazłam w książce jednej z czołowych autorek książek kulinarnych okresu międzywojnia – Marii Disslowej, dyrektorki  słynnej w całym kraju lwowskiej Szkoły Gospodarstwa Domowego. Korzystanie z receptur jej autorstwa ma tę niewątpliwą zaletę, że nie wymaga wdawania się w mozolne i często intuicyjne przeliczanie składników. W wydanej w latach 30-stych książce „Jak gotować” powszechnie używane są już dekagramy i litry (w miejsce łutów, funtów czy kwaterek spotykanych we wcześniejszych publikacjach) a ilości składników są zazwyczaj konkretnie sprecyzowane. 

W tym samym okresie, w którym ukazała się publikacja Marii Disslowej w prasie kobiecej i poradnikach znaleźć można było szereg bardzo szczegółowych nieraz zaleceń wydawania w domu podwieczorków oraz coraz bardziej popularnych w tamtym okresie tzw. fajfów czyli organizowanych w domu wzorem angielskich five’o’clock tea czy francuskich l’heure des aperitifs spotkań towarzyskich przy herbacie, kawie i przekąskach. Nic dziwnego, że zyskiwały na popularności – taka mniej zobowiązująca forma z pozwalała znacząco obniżyć koszty i czas przygotowania tradycyjnych przyjęć. Zalecano przy ich okazji przygotować wybór niewielkich wytrawnych i słodkich przekąsek – ciasteczek, ciast czy podanych w srebrnych czy kryształowych koszyczkach cukierków i owoców. Nieco kontrowersyjnym w dzisiejszych warunkach zaleceniem było również zadbanie o to, by na stolikach przygotowane były dla gości na odpowiednich podstawkach… papierosy w dwóch gatunkach – lżejszym dla pań i mocniejszym dla panów.

Przy okazji tematu takich przyjęć, nie mogłam odmówić sobie przytoczenia kilku zdań na temat dylematów, jakich potrafiły przyprawić one kobietom w tamtym okresie. Jeśli macie ochotę poczytać o powodach, dla jakich kobiety potrafiły „obrzucać się wzajemnie bazyliszkowemi spojrzeniami„, zapraszam do lektury fragmentu poradnika dobrego wychowania autorstwa Jadwigi Kiewnarskiej z 1931 roku. Co bardziej niecierpliwi spokojnie mogą również przewinąć w dół strony, prosto do przepisu na te cudne ciasteczka!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naturalnie na wydawanie w ogóle jakichkolwiek przyjęć nie mogła pozwolić sobie każda pani domu, nawet jednak przy okazjach zupełnie domowych kobiety pouczano, by zadbać o odpowiednią oprawę spotkania przy rodzinnym stole.

(…) podwieczorek jada się przy dużym stole, na który zarzuca się haftowaną kolorami serwetę, albo kładzie się małe, haftowane serwetki pod talerzyki i filiżanki. Ciasto układa się na szklanych, lub porcelanowych tackach, daje się cukier, cytrynę pokrajaną na podstaweczce, z nieodzownym do niej widelczykiem, albo mleko, czy też śmietankę w dzbanuszkach. 

Na haftowanej serwetce czy nie, z herbatą w porcelanowych filiżankach czy w ogromnym kubku, jestem przekonana, że raz spróbowawszy tych ciasteczek, będą stałym gościem na Waszym stole. Na koniec zapraszam jak zwykle do mojej kuchni – na zdjęciach poniżej zobaczycie jak proste jest ich wykonanie!

Ciasteczka z kruszonką
Write a review
Drukuj
Składniki
  1. 120 g zimnego masła
  2. 200 g mąki
  3. 2 żółtka jaj ugotowanych na twardo
  4. 80 g cukru
  5. 60 g mielonych migdałów
  6. skórka cytrynowa
  7. białko do smarowania ciastek
Kruszonka
  1. 20 g mielonych migdałów
  2. 20 g cukru
  3. 20 g masła
  4. mąka
Wykonanie
  1. Jajka ugotować na twardo i wyjąć żółtka. Przetrzeć przez drobne sitko i zagnieść kruche ciasto z masłem, skórką cytrynową, mielonymi migdałami, cukrem i mąką. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 C. Z pozostałych składników zagnieść kruszonkę.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0.5 cm, wykrawać ciastka w dowolnym kształcie i układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować rozbitym białkiem, posypać obficie kruszonką i piec ok. 12 minut aż ciastka ładnie się zrumienią.
http://www.kuchennykredens.pl/
ciasteczka z kruszonką

Najlepsza część każdego wypieku – kruszonka!

ciasteczka z kruszonką

ciasteczka z kruszonką

A po chwili…

ciasteczka z kruszonką

ciasteczka z kruszonką

ciasteczka z kruszonką

Spróbujecie?

 

Mogą zainteresować Cię również

10 komentarzy

  • Reply
    Ewa
    Grudzień 2, 2017 at 16:03

    Zrobiłam je dzisiaj do kawy – najlepsze ciastka kruche jakie w życiu jadłam. Są niesamowicie dobre!
    Twoje przepisy nigdy mnie jeszcze nie zawiodły!

    • Reply
      Monika
      Grudzień 6, 2017 at 20:50

      Ewo, wspaniale! Strasznie się cieszę, że tak smakowały!
      Przyznam, że na mojej liście ulubionych ciasteczek ta receptura też jest bardzo wysoko! Pozdrawiam serdecznie!

  • Reply
    Janina Zaręba
    Grudzień 4, 2017 at 12:22

    Takie poszukiwania w starych przepisach okazują się bardzo inspirujące :)

    • Reply
      Monika
      Grudzień 6, 2017 at 20:49

      Oj, zdecydowanie tak!

  • Reply
    Dominika
    Grudzień 6, 2017 at 12:32

    Od kiedy przyszła do mnie książka co drugi dzień poświęcam na przepisy z niej :D ciasteczka są super, mąż nie chce już jeść niczego kupnego ;)

    • Reply
      Monika
      Grudzień 6, 2017 at 20:49

      Dominiko, nawet nie wiesz jaką radość sprawiłaś mi swoim komentarzem! <3 Najlepszy prezent na Mikołajki!
      Największym moim życzeniem przy wydaniu "Kuchennego kredensu" było właśnie to, aby chciało się z tej książki gotować i odtwarzać w domu te zapomniane smaki. Aby nie była to jedna z tych książek, które stoją zapomniane gdzieś na półce domowej biblioteczki.
      Ogromnie się cieszę, że te smaki goszczą na Waszym stole i że ciasteczka również smakowały! A Twój mąż to los na loterii wygrał, że nie musi jeść kupnych rzeczy bo ktoś ma serce do gotowania! ;-) Pozdrowienia dla Was!

  • Reply
    Izek
    Grudzień 7, 2017 at 19:01

    Zrobiłam dziś ciasteczka – mąż i synek zachwyceni ich smakiem :) Rozpływają się w ustach !!!

    • Reply
      Monika
      Grudzień 7, 2017 at 19:29

      Ale się cieszę, że smakują!! U nas to też jedne z ulubionych wypieków – pysznie maślane a przy okazji wyglądają absolutnie uroczo! :-)
      Pozdrowienia dla całej rodzinki!

  • Reply
    Anonim
    Grudzień 8, 2017 at 18:44

    Ile wychodzi ciasteczek z tego przepisu

  • Reply
    Anonim
    Grudzień 16, 2017 at 20:49

    Podbijam…ile sztuk wychodzi z tego przepisu?

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.