2 Dania jarskie/ Desery

Karnawałowe smażone jabłka w cieście według przepisu z 1926 r.

jabłka w cieście

W jednym z numerów czasopisma „Bluszcz” w 1930 r. ukazał się bardzo ciekawy i mam wrażenie – aktualny również współcześnie, artykuł „Uciechy karnawału” traktujący o tradycji tego wyjątkowego czasu w roku. I choć już wówczas narzekano na łamach pisma okrutnie na to, jak bardzo zubożała – dosłownie i obyczajowo – celebracja spotkań towarzyskich, tak mam wrażenie, że dziś jest to tradycja z roku na rok coraz bardziej odchodząca do lamusa. Ne mam naturalnie na myśli spotkań czy „imprez” w ogóle, ale raczej pewną ich podniosłość, starania mające na celu nadaniu spotkaniu czy potańcówce charakteru nieco bardziej odświętnego niż ma to miejsce w jakimkolwiek innym okresie w roku. 

„Praca jest podstawą bytu człowieka i treścią jego życia. Równoważnikiem jej jest odpoczynek, a nagrodą za trudy i tegoż życia ozdobą jest rozrywka. Potrzeba rozrywki jest właściwością przyrodzoną natury ludzkiej, to też szuka jej i oddaje się uciesze człowiek każdy, niezależnie od stopnia cywilizacji i kultury, niezależnie od stanu, do którego należy i stopnia zamożności. (…)”

Poza wspomnianą treścią życia nie ma w zasadzie z czym tu polemizować. Po zgrabnym nakreśleniu historii zabaw i balów karnawałowych wyczuć można u autorki artykułu (podpisanego zresztą jedynie inicjałami L.G., co było niestety często spotykaną praktyką redaktorską w tamtym okresie) prawdziwe zniesmaczenie współczesną jej kulturą towarzyską…

„(…) Tak to było przed laty. Wojna porobiła wyłomy w wielu dziedzinach życia, a więc sprawiła także, że dziś bawimy się inaczej. Trudniejsze warunki życia, ogólne zubożenie, brak odpowiednich mieszkań i służby – wszystko to zredukowało zabawy prywatne do nielicznych wyjątków. Taniec i gra w karty stanowią dziś całą treść zebrań towarzyskich, a uprawia się je, jak rok długi, nie ograniczając się do kilku tygodni karnawału.  (…) Tak zawzięcie uprawiany taniec spowszedniał zupełnie i stracił dawny swój urok, a z nim razem stracił go i strój balowy, przywdziewany dziś niemal co wieczór. „

Ale! Cóż to były za tańce! 

„Uprawiany w ten sposób taniec musiał zmienić się gruntownie. Zamiast tańców wirowych i figurowych, wymagających wielkich salonów, wymyślono sztuczne dreptanie w miejscu. Stłoczeni na paru metrach kwadratowych posadzki, pozostawionej im pomiędzy stołami restauracyjnej sali, drepczą tańczący, niby coraz inaczej, a w gruncie rzeczy zawsze jednakowo (…) Taniec dzisiejszy nie jest wyrazem wesołości i nie ma nic wspólnego z charakterem, temperamentem i usposobieniem danego narodu, a więc z tem, co cechowało tańce dawniejsze. O hucznej zabawie dawnych czasów pamiętają jedynie starsi ludzie; o wdzięku tancerek i pomysłowości wodzireja też się już dziś nie mówi.”

Ech, cóż by dopiero napisać o współczesnych zabawach! A może właśnie wracają powoli do łask? Napiszcie koniecznie, co o tym sądzicie i czy sami macie zamiar w tym roku uczcić jakoś karnawał. 

I choć tradycyjne bale nie są dziś już może tak często spotykane, zmieniającym się modom i zwyczajom z całą skutecznością oparły się… karnawałowe przysmaki! Choćby nie wiem jak się człowiek bronił i pogrążał w diecie, rok w rok na stołach i tak pojawią się smażone słodkości – chrust, pączki, rozetki a może i nawet przysmak, którym ja umiliłam sobie wczorajszy wieczór – smażone plasterki jabłek. W zestawieniu z pozostałymi deserami w tym okresie propozycja – nie ukrywajmy – ekspresowa a nawet i względnie dietetyczna, naturalnie jedynie na karnawałowe standardy! Kto nie próbował jeszcze tak przygotowanych jabłek, niech nie zwleka ani chwili! Warto!

Jabłka w cieście
Write a review
Drukuj
Składniki
  1. 4 jabłka
  2. 2 jajka
  3. 120 ml kwaśnej śmietany
  4. 2 łyżeczki cukru
  5. ok 5-7 łyżek mąki (do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)
  6. smalec lub olej do smażenia
  7. cukier puder
Wykonanie
  1. Jabłka obrać i wykroić środki. Ostrożnie pokroić w niezbyt grube plasterki.
  2. Jajka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i mąkę aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany - takiej, by nie ściekało zbyt łatwo z zamoczonych w nim jabłek.
  3. W rondelku o grubym dnie lub w wysokiej patelni rozgrzać smalec (lub olej) w ilości, która pozwoli na to, by plasterki jabłka w nim pływały. Nabierać każdy plasterek na widelec, obtoczyć w cieście i szybko kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz po kilka plasterków. Smażyć aż ciasto zacznie nabierać rumianego koloru, w połowie smażenia przerzucając plasterki na drugą stronę.
  4. Gotowe wyjmować łyżką cedzakową na papier lub serwetki do odsączenia nadmiaru tłuszczu, po czym posypać hojnie cukrem pudrem i podawać.
http://www.kuchennykredens.pl/
Kolejną z zalet tego przepisu jest możliwość wykorzystania wszelkich nadprogramowych ilości jabłek. Nawet tych brzydszych, obtłuczonych, nierównych. Zapewniam, że nawet te zupełnie niedoskonałe podane w tej formie znikną z talerzy w zastraszająco szybkim tempie!

smażone jabłka w cieście

Przepis na ciasto jest zupełnie „na oko” – stopniowo dodając po łyżce mąki zobaczymy moment, gdy konsystencja będzie już odpowiednio gęsta. Dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, ciasto po usmażeniu na tę charakterystyczną, cudowną teksturę i posmak tak idealnie pasujący do lekko już mięciutkich jabłek.

smażone jabłka w cieście

smażone jabłka w cieście

smażone jabłka w cieście

No nie da się oprzeć!

smażone jabłka w cieście

Na szczęście wychodzi ich dużo i nie trzeba się zbytnio ograniczać!

smażone jabłka w cieście

smażone jabłka w cieście

Spróbujcie koniecznie!

 

Mogą zainteresować Cię również

2 komentarze

  • Reply
    Anonim
    Styczeń 30, 2018 at 11:46

    Robię leniwe wg tego

    Przepisu tylko w podwójnej ilości.Wychodzą znakomite, mięciutkie I rozpływające się w ustach.Ja podaję je z galaretką z czerw. porzeczki chociaż mąż uwielbiam z przesmażoną cebulką.Pozdrawiam.

  • Reply
    Krzysiek
    Luty 7, 2018 at 14:24

    A mi brakuje na Kredensie przedwojennego przepisu na prawdziwe pączki, a jutro tłusty czwartek !

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.