12 Dania jarskie/ Sałatki i dodatki do dań głównych

Chrupiące krokiety z ziemniaków, czyli alternatywna historia obiadu według przepisu z 1913 roku

krokiety z ziemniaków

Nieuchronnie rozpoczyna się okres w roku, kiedy zaczynamy opatulać się w swetry i szale, spędzać wieczory w towarzystwie imbryka z gorącą herbatką a na naszych stołach pojawiają się nieco bardziej treściwe, syte potrawy. Jesień i zima to zdecydowanie czas na pożywne, gorące zupy oraz różnego rodzaju potrawy mięsne, najlepiej podane z jakimś aromatycznym sosem.

Niestety, z bliżej nieznanych powodów na polskich stołach rzadko spotyka się widok mięsa podanego bez stosu tłuczonych ziemniaków. I jakkolwiek i te są od czasu do czasu niewątpliwie przyjemnym dodatkiem – warto tę monotonię czasem przełamać i nawet pozostając przy ziemniakach – podać je w nieco bardziej wyszukanej formie.

Ostatnio szukając inspiracji na takie właśnie urozmaicenie obiadu natknęłam się na przepis na krokiety z ziemniaków. I jak to zazwyczaj bywa w przypadku przedwojennych przepisów – nie zawiodłam się i tym razem! Puszysty, kremowy środek z puree ziemniaczanego cudownie kontrastuje z chrupiącą, przysmażoną skórką krokietow! Jestem pewna, że tak podane z pewnością zostaną również docenione przez dzieci.

Takie krokiety przepis zaleca podać jako dodatek do mięs lub, w okresie postu – samodzielne danie podawane z sosem.

Przygotowanie krokietów z ziemniaków nie wymaga ani wiekszych nakładów finansowych ani też nie jest specjalnie pracochłonne, stanowić one jednak będą miłe urozmaicenie obiadu i z pewnością wzbudzą entuzjazm domowników. Oprócz krokietów, w książkach z tego okresu występuje jeszcze mnóstwo innych wariacji na temat podania ziemniaków – zapiekane w śmietanie czy pod beszamelem, po szwajcarsku czy w postaci ziemniaczanych klusek – na pewno pojawiać się będą wkrótce na blogu!

Chcąc danie to jeszcze bardziej urozmaicić, do masy ziemniaczanej poza natką pietruszki, szczypiorkiem czy koperkiem wkroić możemy również inne preferowane dodatki. Jakichkolwiek dodatków nie zdecydowalibyście się użyć, ważne by masę ziemniaczaną dobrze – mocniej niż by miało to miejsce w przypadku zwykłych kartofli – doprawić.

Chrupiące krokiety z ziemniaków
Write a review
Drukuj
Składniki
  1. 5-6 ziemniaków
  2. 2 żółtka + 1 jajko
  3. niewielka ilość mleka i ok 2 łyżki masła do zaciągnięcia kartofli
  4. mąka i bułka tarta do obtoczenia krokietów
  5. sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  6. natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
  7. olej lub smalec do smażenia
  8. opcjonalnie: czosnek, cebula
Wykonanie
  1. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub rozgnieść dokładnie na puree oraz zaciągnąć niewielką ilością mleka i masłem. Krótko ubijać razem. Odstawić do ostudzenia.
  2. Do ostudzonych ziemniaków wbić żółtka, dodać przyprawy oraz posiekane zioła. Można wycisnąć również wcześniej upieczony w piekarniku czosnek lub podsmażoną cebulkę. Wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać smalec lub olej. W tym czasie z masy ziemniaczanej formować wałeczki, obtaczać w mące a następnie w jajku i tartej bułce.
  4. Smażyć na rumiano. Podawać samodzielnie z sosem lub jako dodatek do obiadu.
http://www.kuchennykredens.pl/
krokiety z ziemniaków

signature

Mogą zainteresować Cię również

12 komentarzy

  • Reply
    Joanna
    Wrzesień 27, 2016 at 19:49

    Zrobiłam dzisiaj – super wyszły i dzieciaki rzeczywiście wołały o dokładki – dzięki wielkie za taki fajny pomysł!

    • Reply
      Monika
      Październik 2, 2016 at 19:07

      Asiu, fantastyczne wieści! Bardzo się cieszę, że tak Wam smakowały!

  • Reply
    original site
    Październik 31, 2016 at 05:45

    I simply want to tell you that I am new to blogs and definitely liked you’re blog. More than likely I’m likely to bookmark your website . You definitely come with outstanding posts. Cheers for sharing your website.

  • Reply
    Estera
    Listopad 7, 2016 at 14:44

    Ale chrupiące te krokiety, bardzo smakowały

    • Reply
      Monika
      Listopad 21, 2016 at 20:37

      Strasznie się cieszę i dziękuję za odwiedziny! :-)
      Pozdrawiam!

  • Reply
    your domain name
    Grudzień 5, 2016 at 22:45

    Hello, just wanted to say, I liked this post. It was funny. Keep on posting!|

  • Reply
    relevant resource site
    Grudzień 5, 2016 at 23:59

    Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out. Please let me know where you got your theme. Appreciate it|

  • Reply
    try these out
    Grudzień 6, 2016 at 04:45

    Wonderful article! We will be linking to this great article on our site. Keep up the good writing.|

  • Reply
    Debiutantka w salonie
    Listopad 28, 2017 at 15:18

    Czuję, że mój niejadek (narzeczony…) na to akurat się skusi 😉

    • Reply
      Monika
      Grudzień 6, 2017 at 20:51

      Trzymam kciuki! Są pyszne!

  • Reply
    Halina
    Styczeń 5, 2018 at 22:02

    Został mi kiedyś farsz z ruskich pierogów. Dołożyłam jajko i … krokiety były niespodziewanie dobre (z sosem pieczarkowym i surówkami tworzyły samodzielne danie obiadowe)

    • Reply
      Monika
      Styczeń 11, 2018 at 20:29

      Zawsze powtarzam, że najlepsze dania powstają zawsze „z niczego”!
      Krokiety musiały być pyszne! <3

    Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.