4 Desery

Kokosanki

Któż z nas ich nie zna? Ja na pewno nie znam nikogo, kto ich nie lubi. Kokosanki – małe, fikuśne, wilgotne i niesamowicie aromatyczne ciasteczka z wiórków kokosowych, które w moim przypadku nieodzownie przywołują wspomnienia dzieciństwa – Mama często przynosiła cała ich górkę z cukierni, starannie zawiniętych w papier i przewiązanych sznurkiem. Znikały jedna po drugiej!

KOKOSANKI

Wariacje tego przepisu znaleźć możemy w wielu kuchniach świata – od angielskich macaroons (nie mylić z francuskimi macarons – ciasteczka, o których dziś mowa we Francji znane są bowiem jako congolais) aż po te z Dominikany, gdzie kokos przed wypieczeniem mieszany jest z imbirem i cynamonem…. Korzeni tego cudnego wypieku szukać jednak należy we Włoszech i Francji bo z tych właśnie terenów pochodzą pierwsze o nim wzmianki.

Dzis kokosanki polecić mogę serdecznie jako idealną i sądzę, że dość elegancką słodką przekąskę do popołudniowej kawy – czy samodzielnie czy jako uzupełnienie deserowego menu na większym przyjęciu. To jeden z tych wypieków, przy którym się nie natrudzimy – są bardzo szybkie w wykonaniu a gwarantuję, że postawione na stole znikną zanim się zorientujecie! Dodatkowo, to wspaniała i jakże smaczna metoda na wykorzystanie białek jaj pozostałych na przykład po wypieku biszkoptów, czy przygotowywaniu domowego budyniu.

Jeśli jest to możliwe, proponuję wykonanie kokosanek na dzień przed planowanym podaniem – będą wówczas cudownie wilgotne, a wiórki kokosowe, czyli główny ich składnik – zdążą odpowiednio zmięknąć.

Kokosanki
Write a review
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania/pieczenia
15 min
Całkowity czas wykonania
35 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania/pieczenia
15 min
Całkowity czas wykonania
35 min
Składniki
  1. 50 g masła
  2. 2 białka
  3. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  4. 200 g wiórków kokosowych (tych większych, nie drobno mielonych)
  5. 1/2 szklanki cukru
  6. 3 łyżki mleka
Wykonanie
  1. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu i dodajemy cukier – czekamy do rozpuszczenia kryształków dodając następnie 3 łyżki stołowe mleka.
  2. Miksturę zdejmujemy z palnika i mieszamy z wiórkami kokosowymi, pozostawiając następnie do calkowitego wystudzenia. W tym czasie, białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
  3. Wystudzoną masę kokosową mieszamy delikatnie z pianą z białek. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub małe ciasteczka (można użyć szprycy cukierniczej dla bardziej ozdobnego efektu) i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Moim sprawdzonym sposobem na idealny kształt kokosanek i szybkie ich przygotowanie jest wypiek w małych formach sylikonowych do babeczek – nie wypełniam ich do końca a użycie formy gwarantuje jednakowy rozmiar i kształt kokosanek. W foremkach, z podanych proporcji udaje mi się uzyskać 12-14 ciasteczek.
  5. Kokosanki pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C, czekamy do zrumienienia powierzchni ciasteczek.
http://www.kuchennykredens.pl/
Gotowe ciasteczka podawać możemy w papierowych papilotkach lub samodzielnie na talerzyku. Jeśli chcemy je dodatkowo urozmaicić, polecam polanie ich strużkami roztopionej czekolady (szczególnie białej!) lub zamoczenie w czekoladzie spodu ciasteczka. 

Smacznego!

KOKOSANKI KOLAZ 3

 

KOKOSANKI5

signature

 

Mogą zainteresować Cię również

4 komentarze

  • Reply
    Clicking Here
    31 października, 2016 at 05:24

    I just want to tell you that I am just very new to blogs and really liked this website. Likely I’m planning to bookmark your blog post . You definitely have good posts. With thanks for sharing your blog site.

  • Reply
    More
    5 grudnia, 2016 at 21:53

    Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea|

  • Reply
    judi bola
    6 grudnia, 2016 at 07:59

    Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

  • Reply
    katie-krum
    6 listopada, 2022 at 06:32

    Czy używałaś kiedyś do tego przepisu, zamiast wiórków kokosowych, mąki kokosowej? Ja lubie kokos ale mój syn nie lubi tekstury wiórków kokosowych i pomyślałam, że może z mąką takie ciastka by zjadł.

  • Dodaj komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.