13 Śniadania

Naleśniki amerykańskie, czyli idealne śniadanie na weekend

Naleśniki kocha każdy, ale żeby od razu takie nie-polskie, amerykańskie wynalazki proponować? Przecież mamy takie pyszne, swoje – z serem białym i śmietaną lub powidłami! Z taką reakcją możecie spotkać się serwujac te pyszne  placuszki na śniadanie niektórym swoim gościom lub rodzinie. Czy jednak słusznie? Te puszyste naleśniczki bardzo mocno, jak sie przekonacie, przypominają przecież nasze stare dobre racuszki, zwłaszcza w wersji bez maślanki, która występuje w oryginalnej recepturze. Są tylko nieco delikatniejsze w smaku o lekko „gąbczastej” teksturze. Zapewniam, że polane syropem klonowym i podane ze świeżymi owocami przekonają wszystkich sceptyków!

Naleśniki amerykańskie

Cóż, czasy się zmieniają a wraz z nimi i my dorastając, tworzymy nasze własne domowe tradycje. Tak jak niedzielny rosół, w naszym domu tradycją stały się beztrosko spokojne sobotnie poranki z naleśnikami właśnie serwowanymi na śniadanie. To troszkę dla nas takie oficjalne rozpoczęcie weekendu i nagroda po ciężkim tygodniu pracy. Dodatkowo gwarantuję Wam, że do tego akurat śniadania nie trzeba dzieci nawet namawiać bo nie będą chciały odejść od stołu! Sama pamiętam, gdy jako dziecko oglądając bajki lub filmy zza oceanu zawsze zastanawiałam się jak smakować muszą te tak często pokazywane klasyczne stosy idealnie okrągłych placuszków polanych złotym, gęstym syropem i podanych ze szklanką soku z pomarańczy. Cóż, teraz wiem już że smakują pysznie!

Poniżej przedstawiam dwie wersje przepisu na śniadaniowe naleśniki – tę oryginalną na maślance oraz wersję alternatywną, łagodniejszą w smaku gdy maślanki w lodówce brak a naleśniki by się jednak zjadło… Teraz tylko pozostaje zdecydować, co zrobić z tak pięknie rozpoczętym dniem!

Przepis na naleśniki

 

Pancakes
Write a review
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania/pieczenia
10 min
Całkowity czas wykonania
17 min
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania/pieczenia
10 min
Całkowity czas wykonania
17 min
Składniki
  1. 125 ml mleka (jeśli wykonujemy wersję oryginalną - niepełna szklanka maślanki)
  2. 1 x jajko
  3. 125 g mąki
  4. 1/2 łyżeczki soli
  5. 2 x łyżki cukru
  6. 1 x łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli naleśniki będą na maślance - 1,5 łyżeczki)
  7. 2 x łyżki oleju
Wykonanie
  1. W misce połącz wszystkie suche składniki (mąkę zawsze polecam przesiać z proszkiem do pieczenia)
  2. Dodaj roztrzepane jajko, olej oraz mleko/maślankę i wszystko energicznie zamieszaj rózgą kuchenną (nie mieszamy zbyt długo) - powstała mikstura będzie bardzo gęsta i taka właśnie ma być
  3. Masa musi chwilę odstać, dopiero na tym więc etapie rozgrzej patelnię z (dosłownie!) kilkoma kroplami oleju
  4. Chochlą wylej masę na patelnię by powstały okrągłe placuszki
  5. Smaż na obu stronach na średnim ogniu kilka minut do zrumienienia *uprzedzam: placuszki bardzo rosną podczas smażenia
  6. Podawaj polane syropem klonowym lub sosem z truskawek czy czekolady i świeżymi owocami
  7. Smacznego!
http://www.kuchennykredens.pl/
Ps. Naleśniki tradycyjne z białym serem i śmietaną są oczywiście równie wspaniałą propozycją śniadania a nawet i obiadu a mój sprawdzony przepis na nie pojawi się na blogu już wkrótce! 

signature

 

Mogą zainteresować Cię również

13 komentarzy

  • Reply
    Thinklight.pl
    Sierpień 25, 2015 at 17:17

    Niesamowity klimat u Ciebie w kredensie, czekam na każdy nowy wpis. A naleśniki wyszły pyszne. Pozdrawiam

    • Reply
      Monika
      Sierpień 25, 2015 at 19:47

      Ślicznie Ci dziękuję za przemiłe słowa! Strasznie się cieszę, że naleśniki wyszły i smakowały :-) A co do oczekiwania na kolejny post, to mogłabym to samo napisać pod Twoim adresem! Pozdrawiam Cię serdecznie!

  • Reply
    Agnieszka
    Kwiecień 19, 2016 at 08:37

    Wyprobowalam z kilku przepisow i te wyszly najlepsze! Teraz dzieciaki sie co weekend domagaja! Prosciutkie i smaczne, polecam!

  • Reply
    click through the following article
    Grudzień 4, 2016 at 06:37

    Saved as a favorite, I like your web site!|

  • Reply
    visit this weblink
    Grudzień 5, 2016 at 22:21

    Thanks for your personal marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will make certain to bookmark your blog and definitely will come back at some point. I want to encourage you to continue your great job, have a nice evening!|

  • Reply
    please click the up coming document
    Grudzień 6, 2016 at 04:59

    Its such as you learn my thoughts! You seem to understand so much approximately this, such as you wrote the e book in it or something. I believe that you could do with some % to force the message house a little bit, but other than that, this is magnificent blog. An excellent read. I will definitely be back.|

  • Reply
    Ola
    Lipiec 7, 2017 at 14:28

    Ile takich placuszków wychodzi z przepisu? :)

    • Reply
      Anonim
      Maj 2, 2018 at 15:12

      Zrobiłam dwie porcje i takich na małej patelni wyszło 4

  • Reply
    Nina
    Listopad 13, 2017 at 19:55

    Super przepis! Bardzo smaczne i mięciutkie :)

    • Reply
      Monika
      Listopad 19, 2017 at 18:00

      Bardzo się cieszę, że smakowały!

  • Reply
    M
    Czerwiec 9, 2018 at 08:39

    Pierwszy raz mi wyszły 😁 z tego właśnie przepisu i są rewelacyjne 😋😋

    • Reply
      Monika
      Czerwiec 11, 2018 at 16:50

      Ależ wspaniałe wieści! Ogromnie się cieszę, że wyszły no i przede wszystkim – że smakowały! <3
      Pozdrawiam!

  • Reply
    Weronika
    Grudzień 1, 2018 at 08:07

    Najlepsze :) mój syn za nimi przepada, jedyne, które są pyszne mięciutkie i puszyste :)

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.