7 Desery

Kleryżki – ciasteczka z kleiku ryżowego

ciasteczka z kleiku ryżowego

Ciasteczka z kleiku ryżowego są jedną z moich absolutnych słodkich słabości. To chyba kwintesencja ciastek kojarzonych z dzieciństwem, pomimo iż osobiście odkryłam je dopiero kilka lat temu.

Cudownie delikatne, z kleksem zapieczonej malinowej konfitury w naszym domu nie przetrwały nigdy dlużej niż dwa dni, a i to okupione było wielką dozą siły woli! Do ich wykonania nie potrzebujemy mąki, wystarczy opakowanie kleiku ryżowego naturalnego. To właśnie zawartości kleiku wypiek ten zawdzięcza fantastyczną, lekką teksturę oraz delikatne nuty smakowe tak idealnie przypominające błogi czas dzieciństwa.

Przepis jest naprawdę prosty w wykonaniu a ciasteczka cudownie inne niż wszystkie! 

nr2

Ciasteczka z kleiku naturalnego
Write a review
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania/pieczenia
15 min
Całkowity czas wykonania
30 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania/pieczenia
15 min
Całkowity czas wykonania
30 min
Składniki
  1. Opakowanie kleiku ryżowego naturalnego
  2. 200 g masła
  3. 3 jaja
  4. Szklanka cukru
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  7. Dżem lub konfitura malinowa
Wykonanie
  1. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia, piekarnik nastawić w tym czasie proszę do temperatury 180 stopni. Ostygnięcie składników i rozgrzanie pieca powinny zająć nie dłużej niż połączenie pozostałych składników.
  2. Połącz suche składniki, a następnie dodaj do nich wystudzone masło i wymieszaj delikatnie z jajkami.
  3. Z powstałej masy formuj niewielkie kuleczki i lekko rozpłaszczone układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  4. W środku każdego krążka ciasta wygnieć palcem niewielkie wgłębienie tak jak zrobilibyśmy w przypadku klusek śląskich.
  5. Każde wgłębienie wypełnij kleksem konfitury (zdecydowanie polecam malinową!) i wstaw do nagrzanego już piekarnika
  6. Wypieczenie ciastek zajmuje zazwyczaj ok. 15 minut – proszę jednak na bieżąco sprawdzać stopień wypieczenia. Chodzi nam jedynie o delikatne ich zarumienienie, w przeciwnym bowiem wypadku ciasteczka mogą okazać się zbyt suche.
  7. Po wyjęciu z piekarnika proszę pozwolić ciasteczkom pozostać na blasze przez conajmniej 10 - 15 minut i nie próbować absolutnie nigdzie przekładać – ze względu na skład masła te ciepłe będą jeszcze miękkie i plastyczne.
http://www.kuchennykredens.pl/
prep1

prep2

prep3

signature

Mogą zainteresować Cię również

7 komentarzy

  • Reply
    Claribel
    17 października, 2016 at 21:33

    Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.

    I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks
    for the post. I will definitely return.

  • Reply
    straight from the source
    31 października, 2016 at 05:59

    I simply want to tell you that I’m very new to blogging and site-building and absolutely enjoyed you’re website. Almost certainly I’m going to bookmark your blog post . You absolutely come with remarkable articles. Thank you for sharing your web page.

  • Reply
    relevant internet site
    5 grudnia, 2016 at 23:23

    Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.|

  • Reply
    click hyperlink
    6 grudnia, 2016 at 05:30

    I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back in the future. Many thanks|

  • Reply
    Highly recommended Website
    6 grudnia, 2016 at 06:25

    This is a good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very precise information… Many thanks for sharing this one. A must read post!|

  • Reply
    Joanna
    11 grudnia, 2020 at 12:40

    Dzień dobry
    Ile dokładnie ciasteczka potrzebują tego kleiku ryżowego? Opakowanie może mieć różną pojemność, a bardzo zaciekawił mnie ten przepis. Zresztą nie tylko ten, wszystkie są wspaniałe i zachęcają do ich realizacji. Dziękuję za nie i za podpowiedź

  • Reply
    Joanna
    27 stycznia, 2024 at 11:11

    Znam je dobrze- u mnie dodaje się nie roztopione masło, a po prostu miękkie, z ciasta lepi się kuleczki wielkości orzecha włoskiego, również robi się w nich małą dziurkę, w której ląduje jedna świeża malina „do góry nogami” a w dziurkę od maliny- borówka ? polecam serdecznie opcję ze świeżymi owocami, po upieczeniu- niebo ?

  • Dodaj komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.