12 Śniadania

Omlet biszkoptowy według receptury z 1926 r., czyli kto rano wstaje…

omlet biszkoptowy przepis

Dziś po raz pierwszy zorientowałam się, że lato już nieubłaganie za nami i nawet jeśli zdarzą się jeszcze cieplejsze, słoneczne dni – będą już jedynie chwilowym wybrykiem jesieni.

Jakkolwiek jesień to jedna z moich ulubionych pór roku (jeśli jest sucha i słoneczna!) to jednak muszę przyznać, że tegoroczne lato minęło mi zdecydowanie zbyt szybko. Aż chciałoby się je jeszcze na chwilę zatrzymać, przedłużyć jakoś wspomnienie tych kolorowych, ciepłych poranków. Bo to poranki właśnie jesienią i zimą są dla mnie najtrudniejsze. Ciężko jest wyjść spod cieplutkiej kołdry gdy w mieszkaniu panuje rześki chłód a za oknem zamiast ciepłych promieni słońca tylko szare, zgaszone niebo lub co gorsza – dudniący o parapet deszcz.

Ma to oczywiście swój niewątpliwy urok bo jesień w ogóle jest taka „przytulna”, jednak rankami ciężko o pozytywne nastawienie i energię która towarzyszy tej porze dnia w miesiącach letnich. Tym bardziej istotne staje się zatem wspomaganie takich poranków pysznym i przede wszystkim – ciepłym śniadaniem. O tak, ciepłe śniadanie jesienią i zimą to, przynajmniej dla mnie – absolutna podstawa by dobrze rozpocząć dzień. Dla takiego porannego rytuału jestem gotowa, bez chwili wachania poświęcić te dodatkowe 20 minut snu – zapewniam, że warto. Wraz z kubkiem parującej herbaty lub kakao, otulona ciepłym szlafrokiem i melodyjnymi dźwiękami piosenek Loiusa Armstronga cichutko pobrzmiewających w tle jestem gotowa cieszyć się każdym jesiennym dniem już od świtu.

Dzisiejszy pomysł na śniadanie, czyli omlet biszkoptowy ma jeszcze jedną zaletę – produkty potrzebne do jego wykonania z pewnością macie w domu (co jest zbawieniem w poranki, gdy nagle okazuje się, że w całym domu nie ma kromki pieczywa a płatki owsiane się skończyły) no i dodatki do niego możecie modyfikować wedle własnych upodobań. Ja omlet biszkoptowy najbardziej lubię w wersji z cukrem pudrem i owocami, czasem też z syropem malinowym. Równie dobrze smakować jednak będzie polany miodem czy konfiturą a nawet sosem czekoladowym. Dziś wersja ze świeżymi malinami i borówkami – tak na ostatnie wspomnienie lata. Polecam! 

Omlet biszkoptowy
Write a review
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania/pieczenia
7 min
Całkowity czas wykonania
17 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania/pieczenia
7 min
Całkowity czas wykonania
17 min
Omlet
  1. 2 duże jajka
  2. 2 łyżki mąki
  3. mała szczypta soli
  4. łyżeczka cukru
  5. pól łyżeczki masla
Dodatki (wedle uznania)
  1. cukier puder
  2. świeże owoce
  3. sos czekoladowy lub syrop malinowy
  4. miód
Wykonanie
  1. Białka oddzielic od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
  2. Żółtka ubić z cukrem i wymieszać z mąką. Powstałą masę wmieszać delikatnie w ubitą pianę z białek i dokładnie połączyć.
  3. Na patelni o niezbyt dużej średnicy rozgrzać odrobinę masła i wylać gotową masę jajeczną. Od czasu do czasu boki podważyć szpatułką od patelni sprawdzając stopień wysmażenia.
  4. Gdy omlet nabierze złotego koloru, pomagając sobie talerzem - przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilę do ścięcia masy.
  5. Podawać gorący z dowolnymi dodatkami i przybraniem.
http://www.kuchennykredens.pl/
 Omlet biszkoptowyomlet biszkoptowy przepis

omlet biszkoptowy przepis

Mogą zainteresować Cię również

12 komentarzy

  • Reply
    Anonim
    Wrzesień 29, 2015 at 21:06

    Pychotaaa!!!

  • Reply
    Goswi
    Lipiec 22, 2016 at 18:11

    Babcia mojego męża taki robiła, ale pewnie z podwójnej porcji gdyż smażyła w garnku.W niedzielę zrobię na śniadanie mojemu mężowi.

    • Reply
      Monika
      Lipiec 22, 2016 at 20:29

      Ja też właśnie z dzieciństwa taki pamiętam -takie śniadanie no to był prawdziwy rarytas! Jak zresztą wszystko na słodko dla dziecka ;-) Na pewno sprawisz tym humor mężowi na cały dzień! Z podanej na blogu proporcji robię omlet na patelni o średnicy ok 20 cm – on musi być grubszy niz taki zwykły omlet bo dzięki ubitym białkom w konsystencji to będzie taka pianka. Daj koniecznie znać jak wyszło :-) Świetnie smakuje z owocami, ale też z konfiturą, miodem czy czekoladą :-) Pozdrawiam Was serdecznie!

  • Reply
    Goswi
    Sierpień 10, 2016 at 20:58

    Lata nie czułem tego zapachu w kuchni- oto słowa męża wchodzącego na śniadanie do kuchni. Do omletu posypanego cukrem pudrem podałam leśne jeżyny. Całe śniadanie wspominaliśmy zapomniane potrawy naszych babć. Na koniec bardzo mąż podziękował i powiedział że sprawiłam mu wielką radość.
    Przeczytałam cały blog- jest bardzo twórczy, przepisy stare i często zapomniane. Na pewno będę tu zaglądać bardzo często. Dziękuję i pozdrawiam

    • Reply
      Monika
      Sierpień 13, 2016 at 21:18

      Kochana, nawet nie wiesz jaką radość sprawiłaś mi swoim komentarzem! Jeśli kiedykolwiek przemknie mi przez myśl, by zamknąć podwoje Kuchennego Kredensu z pewnością wrócę do tego komentarze i puknę się w czoło, bo przeczytać TAKIE słowa to chyba największa motywacja <3 Strasznie się cieszę, że mogłam przyczynić się do tego byście tak mile spędzili razem poranek - omlet z jeżynami musiał smakować cudownie! Pozdrawiam Was oboje cieplutko!

  • Reply
    omlet
    Wrzesień 26, 2016 at 21:48

    Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

    • Reply
      Monika
      Wrzesień 26, 2016 at 22:23

      Wspaniale! Bardzo, bardzo się cieszę, że omlet wyszedł i smakował i ślicznie dziękuję za odwiedziny!! Pozdrawiam!

  • Reply
    Virtual server
    Grudzień 2, 2016 at 06:38

    Ja swуj omlet biszkoptowy pokroiіam w kawaіki niczym pizze, bo w takiej formie lubi± go zajadaж moje dzieci.

  • Reply
    have a peek at this site
    Grudzień 5, 2016 at 21:24

    Wow that was odd. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say fantastic blog!|

  • Reply
    simply click the up coming webpage
    Grudzień 6, 2016 at 01:21

    Hello, Neat post. There is an issue along with your web site in internet explorer, could test this? IE still is the marketplace leader and a good element of other people will miss your wonderful writing due to this problem.|

  • Reply
    great post to read
    Grudzień 6, 2016 at 04:44

    Hey! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My blog discusses a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!|

  • Reply
    Bianka
    Grudzień 22, 2017 at 23:36

    Ooch. Omlety kocham ale niestety jedynie podczas poznych niedzielnych sniadan sa mozliwe. Przed praca, o 5 rano, na dzwiek miksera sasiedzi mogliby zareagowac malo przyjaznie 😉

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.