8 Desery

Nostalgiczny „Murzynek”

murzynek przepis

Są w każdym kraju i w każdym domu takie wypieki, na których wychowują się pokolenia – również w zakresie nauki gotowania. Zazwyczaj są to proste ciasta ucierane, które z pomocą dziecięcych rączek można szybko i sprawnie przygotować by potem cieszyć się efektami takich rodzinnych wypieków. Dla każdego przecież dziecka upiec (prawie samodzielnie!) całą blachę ciasta no to nie jest w końcu byle jaki wyczyn! A gotowy wypiek doprawiony taką doza rozpierającej dziecięcej dumy smakuje najlepiej na świecie!

I tak jak francuskie dzieci pieką pod bacznym okiem rodziców ciasta jogurtowe a amerykańskie kilkulatki – popularne muffinki, tak w Polsce laur ten nieodzownie przyznać trzeba, przynajmniej na podstawie wspomnień mojego pokolenia – murzynkowi i zebrze. Wiadomo, ciasta piekło się różne – jabłeczniki, serniki, makowce, karpatki – te jednak zazwyczaj pozostawiane były mamom, babciom i w ogóle starszym domownikom – dzieciaki przy nich ewentualnie asystowały – zwłaszcza w zakresie wyjadania resztek masy czy okrawków ciasta w procesie przygotowań! Któż by zresztą narzekał na taki zakres odpowiedzialnosci!

Tak czy inaczej, do tej pory i murzynek i zebra to ciasta, do których od czasu do czasu wracam gdy chce nam się czegoś słodkiego a w domu nie ma akurat pod ręka zbyt wielu składników, gdy najdzie mnie na nocne pieczenie lub zwyczajnie przypomni mi się smak domowego murzynka ze szklanką kakao do wieczornej lektury i nijak nie uda mi się tej myśli z głowy przegonić. Bo przy takim murzynku od razu jakoś tak się robi błogo, bezpiecznie i  domowo.

ciasto murzynek

Na murzynka idealnego jest kilka szkół – jedni robią na maśle, drudzy na oleju. Jedni oblewają czekoladą, drudzy –nie. Jedni pieką w keksowce, drudzy – w kwadratowej brytfance (gdy sama bylam dzieckiem piekło się je w prodiżu!). A ja nie dość, że na oleju i w keksówce to jeszcze dodaję kilka łyżek konfitury i podpisać się pod tym patentem mogę rękami obiema bo nie dość, że ciasto staje się jeszcze bardziej wilgotne to dodatkowo konfitura, choć w zasadzie niewyczuwalna – wspaniale podbija smak kakao. Jeśli ktoś ma życzenie, można oczywiście kombinować i z murzynka zrobić całkiem reprezentatywny wypiek – przełożyć go jakąś masą (serową czy choćby budyniową), konfiturą, ładnie ozdobić – czego dusza i oczy zapragną. Ja jednak najbardziej lubię taki właśnie najprostszy, domowy – zupełnie niedoskonały!

Ciasto to naprawde wychodzi zawsze i każdemu. Jest tanie i szybkie i choć może niezbyt wyszukane – na pewno dostarczy wiele radości i dzieciom i dorosłym. I niech się znajdzie taki, co nie oblizuje łyżki z surowego jeszcze ciasta!

Ciasto kakaowe "Murzynek"
Write a review
Drukuj
Składniki
  1. 2 szklanki mąki
  2. 1/2 szkl oleju
  3. 1 szklanka mleka
  4. 1 szklanka cukru
  5. 3 łyżki kakao
  6. 2 jajka
  7. 3 łyżki konfitury bez pestek (polecam malinową lub z czarnej porzeczki!)
  8. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  9. Cukier lub ekstrakt waniliowy do smaku
  10. opcjonalnie: czekolada i masło do wykonania polewy
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
  2. Cukier utrzeć z jajkami na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  3. Do gotowej masy dodać konfiturę lub dżem - ponownie krótko wymieszać.
  4. Formę "keksówkę" wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać gotową masę.
  5. Piec ok 50 minut do "suchego patyczka".
http://www.kuchennykredens.pl/
ciasto murzynek

ciasto murzynek

signature

Mogą zainteresować Cię również

8 komentarzy

  • Reply
    ewe
    Marzec 3, 2017 at 08:57

    Można użyć masła zamiast oleju?

  • Reply
    ja
    Marzec 3, 2017 at 19:12

    od razu całe jajka ubijamy z cukrem czy najpierw białka, później żółtka i cukier? I co robimy z mlekiem?

    • Reply
      Dusia
      Styczeń 30, 2018 at 12:17

      Jaja ubijasz całe z cukrem na puszysta masę.Pozniej cl dodajesz resztę składników, włącznie z mlekiem.

    • Reply
      Dusia
      Styczeń 30, 2018 at 12:18

      Jaja ubijasz całe z cukrem na puszysta masę.Pozniej dodajesz resztę składników, włącznie z mlekiem.

  • Reply
    Kasia Rz
    Listopad 25, 2017 at 11:12

    Murzynek to moje pierwsze, samodzielnie upieczone ciasto – miałam chyba 12 lat. Pozdrawiam i gratuluję udanego blogu. Zdjęcie na okładce książki – stylizacja na Nigellę – nie wierzę, że to przypadek:)

  • Reply
    joanna z
    Styczeń 16, 2018 at 15:36

    czy mozna uzyc masla zamiast oleju , jesli tak to w jakiej ilosci?

  • Reply
    Joanna Z
    Styczeń 20, 2018 at 23:32

    Dlaczego nie na odpowiedzi na zapytania
    Dotyczace przepisu “murzynka”?
    Czy jest originalny przepis na polewe?

  • Reply
    Dusia
    Styczeń 30, 2018 at 12:14

    Zrobiony, przepyszny wilgotny murzynek. Znikł w 5 minut jest obłędny a przy tym taki banalny w wykonaniu. Właśnie piekę następny.😊.

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.