6 Desery

Domowy kisiel z wiśni

domowy kisiel

Pamiętacie przepis na domowy budyń waniliowy (a właściwie kisiel mleczny), na który przepis dawno-niedawno znaleźć można było na blogu? Jeśli nie, kategorycznie namawiam do niezwłocznego nadrobienia tej zaległości TU!

Do czego jednak zmierzam, to by raz na zawsze i z każdego domu wyplenić paskudny zwyczaj kupowania gotowych torebek proszku do robienia kisielu – czy to mlecznego czy owocowego nie ma się co przecież oszukiwać, że zawarty w nich proszek ma czy to z mlekiem czy z owocami cokolwiek wspólnego… Po publikacji wpisu o budyniu, dostałam od kilku z Was wiadomości, że nie znałyście tego sposobu wcześniej i nie sądziłyście, że wykonanie budyniu w domu jest tak proste.

No to drogie Panie jeśli budyń był łatwy to domowy kisiel owocowy to już naprawdę bułka z masłem! No i smak takiego domowego …. no to jest po prostu owocowa bomba smaku! Zwłaszcza przygotowując taki przysmak dla dzieci mamy pewność, że serwujemy im samo zdrowie zamiast samej chemii a przy okazji – mamy sprytny sposób na przemycenie solidnej porcji owoców dla dzieci-niejadków.

Zasada wykonania kisielu z każdych świeżych owoców jest taka sama i niezmienna od wielu, wielu lat. Przepis, który dziś prezentuję pochodzi jeszcze z „Praktycznego Kucharza Warszawskiego”, czyli książki wydanej w 1895 roku! No cóż, zawsze powtarzam, że przed wojną wiedzieli co dobre! Możecie więc śmiało wybierać ulubione kombinacje owoców jak również według własnych upodobań decydować czy wolicie w deserze całe kawałki owoców czy kisiel zupełnie „czysty”. Zapraszam!

Domowy kisiel wiśniowy
Write a review
Drukuj
Składniki
  1. 300 g wiśni (waga po wydrylowaniu)
  2. 400 - 450 ml wody
  3. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  4. 2 łyżki cukru (według własnego uznania)
Wykonanie
  1. Z podanej ilości wody odlać 1/2 szkl. Odstawić do późniejszego użycia.
  2. Wiśnie umyć, pozbawić ogonków i pestek. Przełożyć do rondelka i zalać pozostałą wodą. Gotować do miękkości, wedle uznania dosłodzić do smaku.
  3. Gdy owoce się rozgotują, wyjąć ich większą część (w zależności czy w gotowym kisielu chcemy mieć kawałki całych owoców, co polecam!) i zblendować lub tradycyjnym sposobem - przetrzeć przez sito. Dodać ponownie do rondelka.
  4. 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w 1/2 szkl pozostawionej uprzednio wody. Wlać do gotującego się owocowego wywaru i energicznie mieszając - poczekać kilkanaście sekund do zgęstnienia.
  5. Kisiel podawać gorący lub ostudzony.
http://www.kuchennykredens.pl/
 wiśnie

Robota z domowym kisielem jest naprawdę żadna ale ważne, by owoce dobrze się rozgotowały:

wiśnie

Po dodaniu mąki, dosłownie w kilka chwil wszystko pięknie zgęstnieje i pozostanie nam cieszyć się wspaniałym, owocowym smakiem!

domowy kisiel

domowy kisiel

signature

 

Mogą zainteresować Cię również

6 komentarzy

  • Reply
    read more
    Październik 31, 2016 at 04:01

    I just want to mention I’m beginner to blogging and honestly loved you’re page. Very likely I’m going to bookmark your blog . You actually have wonderful article content. Thanks a bunch for sharing your blog site.

  • Reply
    about his
    Grudzień 4, 2016 at 07:17

    Great post. I am experiencing many of these issues as well..|

  • Reply
    the full details
    Grudzień 5, 2016 at 20:44

    This is a topic that is near to my heart… Take care! Exactly where are your contact details though?|

  • Reply
    this site
    Grudzień 5, 2016 at 23:34

    Hello there! I just wish to offer you a big thumbs up for your great info you have here on this post. I am returning to your website for more soon.|

  • Reply
    my response
    Grudzień 6, 2016 at 00:27

    Hello there, I found your web site via Google even as looking for a related subject, your site got here up, it seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  • Reply
    please click the following internet site
    Grudzień 6, 2016 at 06:34

    This page truly has all the information and facts I needed about this subject and didn’t know who to ask. |

  • Dodaj komentarz