7 Dania główne/ Dania jarskie/ Dania mączne

Przepis na cudownie szybkie leniwe pierogi z 1895 roku

Pierogi, nie pierogi – dla ścisłości pewnie raczej kluski. Jak zwał, tak zwał – niech im będzie jak kto woli ale kogo ten smak nie przenosi w czasy dzieciństwa ten albo miał jakieś dziwne dzieciństwo albo cierpi biedak na początkowe objawy sklerozy.

Przepis na pierogi leniwe jest stary jak świat, choć poszczególne opisy różnią się między sobą minimalnie. Głównie tym czy białka ubijać czy nie lub czy w ogóle je ominąć. Stare przepisy zalecają żeby białka dodać i to w dodatku ubite na pianę, no więc ja ubijam i taką metodę też polecam. Jak powstały leniwe pojęcia nie mam, ale w moim osobistym przypuszczeniu był to genialny w swej prostocie akt twórczy. Inną ewentualnością jest to, że się kiedyś jakaś mądra kobieta po prostu rozeźliła lepiąc misternie hurtowe ilości pierogów z serem i zagniotła wszystko razem przekonując potem stołowników, że tak być od początku miało. I chwała jej za to, bo zabieg ten do dziś ratuje miliony zabieganych kobiet!

Pierogi leniwe uwielbiają dzieci, mężczyźni względnie mniej – zapewne dlatego, że nie zawierają mięsa. Choć dla upartych można je rzekomo podać jako wytrawny dodatek do obiadu, samej by mi chyba ręka uschła żeby się zdobyć na takie wygłupy! Pierogi leniwe uznaję jedynie na słodko – polane masełkiem i posypane hojnie cukrem. Co niektórzy dodają jeszcze śmietanę czy cynamon. No, jeśli ktoś uznaje – można też je podać ze zrumienioną bułką tartą. W każdym wariancie liczeniem cholesterolu nie ma w ogóle co sobie zawracać w tym przypadku głowy.

Pierogi leniwe robi się w kwadrans i z tego głównie powodu polecam je nie tylko na piątkowy, postny obiad ale przede wszystkim teraz na zbliżający się okres przedświąteczny, zwłaszcza dla osób posiadających latorośle w wieku i ilości różnej. Takim obiadem możemy bowiem zadowolić gromadkę głodnych osobników we wspomniany kwadrans po czym w spokoju wrócić do szykowania potraw na Święta. Mężczyźni jakoś sobie poradzić w tych ekstremalnych kulinarnie okolicznościach muszą. 

A jakie dania goszczą na Waszych stołach przed Świętami?

pierogi leniwe

pierogi leniwe

Pierogi leniwe
Write a review
Drukuj
Składniki
  1. 250 g twarogu (półtłusty lub pełnotłusty)
  2. 2 jajka
  3. kilka łyżek - do pół szklanki mąki
  4. łyżka masła
Dodatkowo
  1. cukier, masło, zrumieniona bułka tarta
Wykonanie
  1. Wstawić do gotowania duży garnek (najlepiej szeroki) osolonej wody. W czasie gdy woda się gotuje zagnieść ciasto.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Twaróg rozetrzeć z łyżką masła i żółtkami. Wymieszać z 4-5 łyżkami mąki. Dodać ubitą pianę z białek i na wysypanej grubo mąką stolnicy zagnieść ciasto podsypując w miarę potrzeby mąką by dało się formować (z ilością mąki nie przesadzać, inaczej kluski wyjdą twarde).
  3. Z ciasta uformować długi wałek, spłaszczyć i ponacinać delikatnie z wierzchu nożem kratkę. Kroić w ukośnie małe pierożki i wrzucać na wrzącą wodę. Gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i od razu podawać polane roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą lub posypane cukrem.
http://www.kuchennykredens.pl/
pierogi leniwe

 

Mogą zainteresować Cię również

7 komentarzy

  • Reply
    Anonim
    Grudzień 9, 2016 at 10:42

    a ja całe życie myslałam, że leniwe to ser i ziemniaki

  • Reply
    Koszyk
    Styczeń 18, 2017 at 10:04

    Ja również żyłam w przeświadczeniu, aby móc zrobić najlepsze leniwe to należy mieć ziemniaki, mąkę niekoniecznie już jajko. A tu taka miła niespodzianka mało tego dodam, że przepyszna niespodzianka – dziś na obiad zrobię Twoje leniwe 🙂

    • Reply
      Monika
      Styczeń 18, 2017 at 22:05

      Ręczę, że się nie zawiedziesz! Jak słowo daję, leniwe z tego przepisu wychodzą obłędnie pyszne i delikatne <3

  • Reply
    Ala
    Luty 9, 2017 at 13:55

    Zrobiłam ,rewelacja,Dziekuje.

    • Reply
      Monika
      Luty 9, 2017 at 20:07

      Strasznie się cieszę, że się przepis się sprawdził i leniwe smakowały! Aż sama nabrałam apetytu! 😉 Pozdrawiam serdecznie!

  • Reply
    Elewinka
    Marzec 7, 2017 at 18:26

    Przepyszne! W życiu nie wpadłabym żeby ubijać pianę z białek do leniwych ale wyszły najlepsze jakie w życiu jadłam!

    • Reply
      Monika
      Marzec 14, 2017 at 23:10

      Bardzo, bardzo się cieszę! Pozdrawiam!

    Dodaj komentarz