18 Dania główne/ Dania jarskie/ Dania mączne

Przepis na cudownie szybkie leniwe pierogi z 1895 roku

Pierogi, nie pierogi – dla ścisłości pewnie raczej kluski. Jak zwał, tak zwał – niech im będzie jak kto woli ale kogo ten smak nie przenosi w czasy dzieciństwa ten albo miał jakieś dziwne dzieciństwo albo cierpi biedak na początkowe objawy sklerozy.

Przepis na pierogi leniwe jest stary jak świat, choć poszczególne opisy różnią się między sobą minimalnie. Głównie tym czy białka ubijać czy nie lub czy w ogóle je ominąć. Stare przepisy zalecają żeby białka dodać i to w dodatku ubite na pianę, no więc ja ubijam i taką metodę też polecam. Jak powstały leniwe pojęcia nie mam, ale w moim osobistym przypuszczeniu był to genialny w swej prostocie akt twórczy. Inną ewentualnością jest to, że się kiedyś jakaś mądra kobieta po prostu rozeźliła lepiąc misternie hurtowe ilości pierogów z serem i zagniotła wszystko razem przekonując potem stołowników, że tak być od początku miało. I chwała jej za to, bo zabieg ten do dziś ratuje miliony zabieganych kobiet!

Pierogi leniwe uwielbiają dzieci, mężczyźni względnie mniej – zapewne dlatego, że nie zawierają mięsa. Choć dla upartych można je rzekomo podać jako wytrawny dodatek do obiadu, samej by mi chyba ręka uschła żeby się zdobyć na takie wygłupy! Pierogi leniwe uznaję jedynie na słodko – polane masełkiem i posypane hojnie cukrem. Co niektórzy dodają jeszcze śmietanę czy cynamon. No, jeśli ktoś uznaje – można też je podać ze zrumienioną bułką tartą. W każdym wariancie liczeniem cholesterolu nie ma w ogóle co sobie zawracać w tym przypadku głowy.

Pierogi leniwe robi się w kwadrans i z tego głównie powodu polecam je nie tylko na piątkowy, postny obiad ale przede wszystkim teraz na zbliżający się okres przedświąteczny, zwłaszcza dla osób posiadających latorośle w wieku i ilości różnej. Takim obiadem możemy bowiem zadowolić gromadkę głodnych osobników we wspomniany kwadrans po czym w spokoju wrócić do szykowania potraw na Święta. Mężczyźni jakoś sobie poradzić w tych ekstremalnych kulinarnie okolicznościach muszą. 

A jakie dania goszczą na Waszych stołach przed Świętami?

pierogi leniwe

pierogi leniwe

Pierogi leniwe
Write a review
Drukuj
Składniki
  1. 250 g twarogu (półtłusty lub pełnotłusty)
  2. 2 jajka
  3. kilka łyżek - do pół szklanki mąki
  4. łyżka masła
Dodatkowo
  1. cukier, masło, zrumieniona bułka tarta
Wykonanie
  1. Wstawić do gotowania duży garnek (najlepiej szeroki) osolonej wody. W czasie gdy woda się gotuje zagnieść ciasto.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Twaróg rozetrzeć z łyżką masła i żółtkami. Wymieszać z 4-5 łyżkami mąki. Dodać ubitą pianę z białek i na wysypanej grubo mąką stolnicy zagnieść ciasto podsypując w miarę potrzeby mąką by dało się formować (z ilością mąki nie przesadzać, inaczej kluski wyjdą twarde).
  3. Z ciasta uformować długi wałek, spłaszczyć i ponacinać delikatnie z wierzchu nożem kratkę. Kroić w ukośnie małe pierożki i wrzucać na wrzącą wodę. Gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i od razu podawać polane roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą lub posypane cukrem.
http://www.kuchennykredens.pl/
pierogi leniwe

 

Mogą zainteresować Cię również

18 komentarzy

  • Reply
    Anonim
    Grudzień 9, 2016 at 10:42

    a ja całe życie myslałam, że leniwe to ser i ziemniaki

  • Reply
    Koszyk
    Styczeń 18, 2017 at 10:04

    Ja również żyłam w przeświadczeniu, aby móc zrobić najlepsze leniwe to należy mieć ziemniaki, mąkę niekoniecznie już jajko. A tu taka miła niespodzianka mało tego dodam, że przepyszna niespodzianka – dziś na obiad zrobię Twoje leniwe :)

    • Reply
      Monika
      Styczeń 18, 2017 at 22:05

      Ręczę, że się nie zawiedziesz! Jak słowo daję, leniwe z tego przepisu wychodzą obłędnie pyszne i delikatne <3

  • Reply
    Ala
    Luty 9, 2017 at 13:55

    Zrobiłam ,rewelacja,Dziekuje.

    • Reply
      Monika
      Luty 9, 2017 at 20:07

      Strasznie się cieszę, że się przepis się sprawdził i leniwe smakowały! Aż sama nabrałam apetytu! ;-) Pozdrawiam serdecznie!

  • Reply
    Elewinka
    Marzec 7, 2017 at 18:26

    Przepyszne! W życiu nie wpadłabym żeby ubijać pianę z białek do leniwych ale wyszły najlepsze jakie w życiu jadłam!

    • Reply
      Monika
      Marzec 14, 2017 at 23:10

      Bardzo, bardzo się cieszę! Pozdrawiam!

    • Reply
      Agusto
      Styczeń 14, 2018 at 20:58

      Piana z białek faktycznie robi różnicę. Leniuchy wychodzą z nią przepyszne :)

      • Reply
        Monika
        Styczeń 15, 2018 at 18:59

        To prawda! Pamiętam, że po przeczytaniu przepisu po raz pierwszy w tej wersji pomyślałam, że z tą pianą to chyba zawracanie głowy – a jednak różnica w smaku jest!
        Teraz właściwie nie jadam już leniwych w innej wersji. Ogromnie się cieszę, że również smakowały! Pozdrawiam!

  • Reply
    Magda21
    Maj 27, 2017 at 20:43

    Pyszne są, robiłam dziś na obiad bo tak gorąco, że nie miałam chęci stać pół dnia w kuchni ;-)

  • Reply
    Marcelina Gleń
    Lipiec 23, 2017 at 08:55

    Robilam je już kilka razy i dziś znowu je będę robić..przepyszne…smak dzieciństwa i tych cudownych beztroskich chwil powrócił…:)a dzieciaki je uwielbiają…
    A w piekarniku już piecze się nostalgiczny murzynek….Pozdrawiam :)

    • Reply
      Monika
      Lipiec 29, 2017 at 05:35

      Nawet nie wiesz, jak miło czyta się takie słowa! Strasznie się cieszę, że tak Wam posmakowały! <3
      A jak murzynek wyszedł? :-)

      Pozdrawiam serdecznie!

  • Reply
    Polka
    Sierpień 20, 2017 at 16:33

    Leniwe robie tez tak,ale z jednym jajem,teraz wezme dwa.Pycha.

  • Reply
    Gosia
    Październik 30, 2017 at 12:30

    Ja czasami dodaję zamiast mąki, kaszę mannę (grysik) lub mąkę z grysikiem pół na pół.Polecam!

    • Reply
      Monika
      Listopad 5, 2017 at 09:26

      No to brzmi naprawdę dobrze! Muszę koniecznie spróbować, bo kaszkę uwielbiam w każdej postaci :-) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

  • Reply
    oszołomland
    Czerwiec 8, 2018 at 09:34

    w końcu ktoś kto jada je z cukrem i masłem, a nie tylko bulka i bulka.,,, Oczywiście słodka śmietanka, tyle , że nie kroję ich z wałka ale kwadraty wycinam płaskie

    • Reply
      Monika
      Czerwiec 11, 2018 at 16:52

      Chyba to wszystko kwestia smaku zapamiętanego z dzieciństwa i stąd te różne „szkoły” :-) Ja zdecydowanie preferuję leniwe z cukrem – jak zresztą większość potraw w ogóle ;-)
      Pozdrawiam serdecznie!

  • Reply
    Anonim
    Sierpień 1, 2018 at 09:14

    Witam, mam maleńkie pytanko,ile w tego przepisu wyjdzie takich kawałków leniwych? Może to i głupie pytanie:):):) ale proszę o odpowiedź bo nie wiem czy troje dorosłych sie naje tym:):) czy muszę zwiększyć proporcje.
    Joanna

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.