4 Dania główne/ Dania jarskie

Risotto primavera, czyli zaklinanie wiosny

risotto primavera przepis

Choć wielu z Was zapewne doskonale zna i lubi lub wręcz przeciwnie – nie znosi prezentowanego dziś dania, w głowie niejednego Czytelnika z pewnością tli się teraz myśl, co to za zielona ryżowa masa na zdjęciu powyżej i czy ten ryż jakiś niedogotowany, że w sosie pływa.

Dla pożytku zatem tej drugiej grupy spieszę oczywiście wyjaśnić, że mowa dziś będzie o risotto primavera – potrawie na bazie ryżu podlewanego bulionem i białym winem z zielonymi warzywami wszelkiej maści. Prawda, że po włosku brzmi od razu bardziej wykwintnie?

Risotto to bowiem właśnie jedno ze sztampowych dać kuchni włoskiej i zdecydowanie nie jest to zwykły ryż z zieleniną. Cała różnica kryje się w sposobie przygotowania ziaren ryżu – gotowe danie w efekcie jest naprawdę pysznym, kremowym, pełnym kolorów i tekstur posiłkiem, który w dodatku jest na tyle „restauracyjny”, że spokojnie możemy go zaserwować gościom na proszoną kolację z akompaniamentem w postaci kieliszka (niekoniecznie jednego) białego wina, które zresztą do samej potrawy tez dodamy.

Wbrew pozorom, risotto w tej wersji jest daniem raczej tanim i nieskomplikowanym w przygotowaniu. Wymaga co prawda stania nad nim przez ok 40 minut (trzeba na bieżąco podlewać ryż bulionem po wchłonięciu poprzedniej porcji i) co – nie ukrywajmy, dla kobiety pracującej jest czasem po prostu nie do zrobienia ale zapewniam, że do jego wykonania nie trzeba żadnych specjalnych uzdolnień i wiedzy gastronimicznej. A że robi sie to wszystko na jednej patelni – i zmywania potem jest mniej. Poza tym wspomniane 40 minut nie jest 40-stoma minutami mieszania i cudowania nad tą patelnią – wystarczy, że przez taki czas będziemy w pobliżu mając ciągle oko na nasz ryż. Każda kobieta na pewno znajdzie w kuchni 10 rzeczy, które w tym czasie może zrobić jednocześnie z gotowaniem risotto.  Za męska podzielność uwagi w takim samym zakresie nie ręczę.

risotto primavera przepis

Większość normalnie zaopatrzonych gospodarstw domowych posiada juz lwią część składników do przygotowania risotto. Tym głównym, w który trzeba się zaopatrzyć (a najlepiej dołączyć do stałych zapasów w naszych kuchennych szafkach) jest oczywiście ryż do risotto. Ja polecam odmiane Arborio (4,59 zl/400g na dzień dzisiejszy w supermarkecie – mówiłam, że danie nie jest drogie?) ale możecie użyć również Carnaroli czy Vialone Nano jeśli się na takie na półkach sklepowych natkniecie. Ryż taki jest inny od ryżu zwykłego – ziarenka są pękate, krótsze a sam ryż po przyrządzeniu będzie idealnie kremowy, rozpływający się wręcz w ustach choć jednocześnie wciąż cudnie jędrny w środku.

Słyszałam, że taki ryż jest nieco mniej wartościowy niż jego normalny, długoziarnisty czy dziki krewniak ale – bierz go czort – niech sobie będzie. Jest pyszny!

Poniżej bazowa receptura na risotto primavera – warzywa i dodatki tak naprawdę są kwestią umowną a przepis ten możecie potraktować z dużą dozą dowolności w zależności od tego, jakie składniki macie akurat pod ręką.

 

Risotto Primavera
Write a review
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania/pieczenia
45 min
Całkowity czas wykonania
50 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania/pieczenia
45 min
Całkowity czas wykonania
50 min
Składniki
  1. ok 300 g ryżu do risotto (odmiany Arborio, Vialone lub Carnaroli)
  2. 1.4 l bulionu
  3. kieliszek białego wina (ok 100 ml)
  4. duża garść mrożonego lub świeżego groszku (ok 120 g)
  5. 1 szalotka lub biała cebula
  6. 2 ząbki czosnku
  7. cebula dymka
  8. 50-80 g masła
  9. szparagi zielone
  10. szpinak
  11. fasolka szparagowa (opcjonalnie)
  12. Łyżka oliwy do smażenia
  13. Ser Parmezan lub Grana Padano do posypania
Wykonanie
  1. Szalotkę i cebulę dymkę drobno drobno pokroić, warzywa umyć, odciąć zdrewniałe końce szparagów. W osobnym garnku podgrzać bulion. Jeśli używamy świeżego groszku - obrać z łupin.
  2. Na głębokiej patelni podgrzać łyżkę oliwy z ok 40 g masła. Zeszklić posiekaną szalotkę i cebulę dymkę oraz nieco później - przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.
  3. Wciąż utrzymując temperaturę na średnim poziomie dodać suche ziarna ryżu, ciągle mieszać drewnianą łyżką ok 4-5 minut.
  4. Gdy ziarna już się dobrze podgrzeją i pokryją tłuszczem , wlać wino i ciągle mieszając - pozwolić mu się odparować (ok 15 min)
  5. Po tym czasie dodać ok 2 chochli gorącego bulionu. Mieszając raz po raz, poczekać aż ryż wchłonie większą część płynu. Dodać kolejną chochlę bulionu i tak stopniowo przez ok 10 minut.
  6. Po tym czasie dodać szparagi, groszek i fasolkę, na samym końcu szpinak i wciąż podlewając płynem, próbować czy ziarna wystarczająco już zmiękły. Gotowe powinny wciąż być jędrne w środku ale kremowe i miękkie z zewnątrz.
  7. Gdy ryż będzie gotowy a warzywa zmiękną, podawać natychmiast posypane tartym parmezanem.
  8. Bon appetit!
http://www.kuchennykredens.pl/
 By ziarenka ryżu pozostały oddzielone, niezbędne jest w pierwszym etapie przypieczenie ich, jeszcze surowych na patelni i pokrycie warstwą tłuszczu (wł. tostatura)

risotto primavera przepis

Po chwili tego procesu oraz po odparowaniu wina, ziarenka ryżu pęcznieją a na patelni robi się coraz bardziej wiosennie. Aż miło patrzeć!

risotto primavera przepis

Jeszcze tylko chwila i przy kieliszku wina możemy cieszyć się prawdziwą symfonią smaków i tekstur na talerzu! Bon Appetit!

risotto primavera przepis

Mogą zainteresować Cię również

4 komentarze

  • Reply
    Ania
    Kwiecień 19, 2016 at 11:28

    Alez to apetycznie wyglada! Az slinka cieknie!

  • Reply
    click home page
    Grudzień 5, 2016 at 21:00

    Nice response in return of this question with solid arguments and describing the whole thing regarding that.|

  • Reply
    i thought about this
    Grudzień 5, 2016 at 21:26

    Thank you, I’ve recently been searching for info about this subject for a long time and yours is the greatest I have came upon so far. However, what about the bottom line? Are you certain about the supply?|

  • Reply
    try this website
    Grudzień 6, 2016 at 05:26

    A person essentially assist to make severely articles I would state. This is the first time I frequented your website page and so far? I surprised with the research you made to create this actual put up incredible. Fantastic task!|

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.