19 Potrawy z drobiu

Pieczona perliczka (i czy to zachodu w ogóle warte?)

perliczka przepis

Całkiem niedawno i zupełnie przypadkiem będąc w sklepie wpadła mi w oko perliczka. Ptaszek niepozorny, bo dość niewielkich rozmiarów i o chudziutkim mięsie (cała tuszka to zaledwie 1,2 kg.) ale co tu kryć – nazwa mięsa tak miło połechtała moją próżność, że zastanawiałam się czy nie kupić kilku okazów na zapas do zamrożenia bo też i takiego mięsa nie widzi sie w normalnych sklepach codziennie.

Perliczki nigdy wcześniej nie miałam co prawda okazji spróbować, ale co tam – sam fakt, że mogę zaprosić gości na (uwaga!) „pieczoną perliczkę” – a nie na przykład na zwykłego kurczaka sprawił, że bez namysłu nad ewentualną pochopnością takiego kroku złapałam za telefon by zaprosić naszych przyjaciół na wspólną kolację. Piszę o pochopności, bo przecież żadna rozsądna pani domu z prawdziwego zdarzenia nie zaprosiłaby nikogo na kolację, której gwoździem ma być danie jakiego nie tylko nigdy wcześniej nie przygotowywała ale nawet nie ma zielonego pojęcia czy w ogóle jest smaczne!

Na całe szczęście, przyjaciele dobrzy a i ja poszłam również po rozum do głowy i w razie gdyby pieczenie perliczki okazało sie kompletnym fiaskiem miałam przygotowany plan awaryjny, żeby naszych gości jednak bądź co bądź na proszonej kolacji nie zagłodzić.

Przyznam, że samo przygotowanie potrawy było nie mniej ekscytujące niż te niespodziewane zakupy – naprawdę niewiele znalazłam źródeł i propozycji podania tego mięsa a nie wiedząc nawet jak smakować ma wyjściowo, trochę nie wiedziałam jak się za to całe pieczenie zabrać, jakie dodatki podać by podkreślić smak mięsa i trochę jak dziecko we mgle obmyślałam plan działania i przyprawiania.

W takich sytuacjach, zupełnie jak w przypadku dylematów całkiem nie-kulinarnych – najpewniej zawsze postawić na najprostsze, klasyczne rozwiązania. Nie chciałam stłamsić przecież smaku mięsa intensywnymi smakami owoców czy przypraw – nie tylko dlatego, że zjadała mnie ciekawość jak ta perliczka właściwie smakuje ale też pamiętając moje wcześniejsze doświadczenia z pieczeniem ulubionej przeze mnie gęsi. Na gęsi bowiem przykładzie dawno już przekonałam się, że mięso takich ptaków łączy w sobie klasyczny smak drobiu z nutą dziczyzny – dużo bardziej wyraziste, konkretne w smaku nie potrzebuje intensywnych przypraw. Tym jednak, czym perliczka od gęsi się znacząco różni jest jednak ilość tłuszczu i ten właśnie element musicie uwzględnić wypróbowując jakikolwiek przepis. By uniknąć wysuszenia ptaszka (i swojego apetytu) na wiór, mięso musimy albo moczyć co najmniej kilka godzin w solance albo owinąć solidnie boczkiem, by w trakcie pieczenia wytapiał się stopniowo w mięso.

Jak pomyślałam, tak też uczyniłam. Perliczkę przygotowałam podlewając mięso winem, które świetnie wzbogaciło powstały w czasie pieczenia sos, a podałam w asyście pieczonych ziemniaczków i najzwyklejszych gotowanych warzyw. Przyjaciele chwalili, jak mam nadzieję – szczerze, a nam z narzeczonym smakowało. Porcja 1,2 kg w moim odczuciu to obiad dla 3-4 osób o normalnym apetycie. Uczulam na to gdyż niektóre źródła internetowe sugerują posadzenie przy stole nawet 6 osób co, w moim odczuciu skończyć się może co najmniej  zachłannymi spojrzeniami kierowanymi w stronę talerzy współbiesiadników.

Perliczka pieczona
Write a review
Drukuj
Składniki
  1. tuszka z perliczki (ok 1,2 kg)
  2. ok 4 łyżeczki majeranku
  3. sól, pieprz
  4. 2-3 ząbki czosnku
  5. 25 g roztopionego masła
  6. opcjonalnie: łyżeczka musztardy
  7. plastry boczku do obłożenia perliczki
  8. 1/2 szkl białego wina *
  9. opcjonalnie: 1-2 jabłka
  10. * można też z powodzeniem użyć wina czerwonego, wówczas jednak najlepiej podmienić majeranek na rozmaryn.
Wykonanie
  1. Czosnek rozgnieść i utrzeć na pastę wraz z masłem, musztardą, majerankiem, solą i pieprzem. Natrzeć dokładnie perliczkę zarówno z wierzchu jak i od środka. Odstawić na na co najmniej kilka godzin (najlepiej po prostu na noc) do lodówki.
  2. Gdy mięso przejdzie już smakiem, środek tuszki wypełnić ćwiartkami jabłek i posiekanym boczkiem. Wierzch obłożyć plastrami boczku i zabezpieczyć sznurkiem kuchennym.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Perliczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, zalać winem i piec bez przykrycia ok. 1,5 godz. Podlewać powstałym sosem jak najczęściej, co najmniej co pół godziny.
  4. Gdy mięso nakłute będzie już miękkie, wyjąć brytfankę z piekarnika, usunąć pozostałe plastry boczku i podpiec jeszcze chwilę w piekarniku do zrumienienia skórki.
  5. Gotową perliczkę odstawić na 10-15 minut przed podaniem (pod przykryciem) by mięso zachowało soczystość. W tym czasie powstały sos przelać do rondelka i na średnim ogniu zredukować do odpowiedniej konsystencji.
http://www.kuchennykredens.pl/
perliczka przepisziemniaki pieczoneperliczka przepis

Czy zatem warto perliczkę jeść i serwować? Jak najbardziej! 

Nie tylko dlatego, że jej hodowla jest wciąż daleko bardziej „ekologiczna” niż kurczaków ale też i z powodu niewątpliwych walorów smakowych. Mięso jest delikatne, choć jednocześnie konkretne w smaku. Dodatkowo bardzo chude i wartościowe.

Tym co mnie jednak do przygotowywania takich potraw najbardziej zachęca to właśnie ich unikatowość i taka „przedwojenna wykwintność”, którą wymalować możemy tą radosną atmosferę podekscytowania wspólnym posiłkiem, jego próbowanie, wymienianie się wrażeniami. Do takiego właśnie celebrowania czasu przy wspólnym stole – przy perliczce czy talerzu zupy zatem chyba właśnie najbardziej zachęcam.

Mogą zainteresować Cię również

19 komentarzy

  • Reply
    narkotyk80
    Luty 5, 2016 at 20:53

    Perliczka jak marzenie.az mi slinka leci…

  • Reply
    read this
    Październik 31, 2016 at 05:19

    I just want to tell you that I’m beginner to blogging and certainly loved this blog site. Almost certainly I’m want to bookmark your website . You absolutely come with exceptional well written articles. Thanks for revealing your blog.

  • Reply
    Hosting
    Listopad 11, 2016 at 05:36

    Magda, Moja perliczka byla malutka, wielkosci nieduzego kurczaka. Dokladnej wagi niestety nie pamietam?? Przy okazji jeszcze raz dziekuje, bo dzieki Tobie odkrylam zupelnie dla mnie nieznane danie!

  • Reply
    mouse click the next article
    Grudzień 5, 2016 at 21:09

    Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!|

  • Reply
    simply click the next web page
    Grudzień 6, 2016 at 01:12

    Fantastic blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused .. Any suggestions? Thanks a lot!|

  • Reply
    visit the site
    Grudzień 6, 2016 at 05:20

    Great article, totally what I was looking for.|

  • Reply
    just click the following internet site
    Grudzień 6, 2016 at 06:10

    Thanks for sharing your thoughts on %meta_keyword%. Regards|

  • Reply
    internet
    Grudzień 6, 2016 at 08:20

    Awesome site you have here but I was curious about if you knew of any community forums that cover the same topics talked about in this article? I’d really love to be a part of community where I can get feedback from other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Bless you!|

  • Reply
    sewa mobil crane
    Grudzień 6, 2016 at 08:30

    Awesome write-up. I’m a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time.

  • Reply
    bandar judi
    Grudzień 6, 2016 at 09:41

    Hi there. I found your site by way of Google at the same time as looking for a similar topic, your site came up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

  • Reply
    vimax asli
    Grudzień 6, 2016 at 10:04

    Awesome post. I’m a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time.

  • Reply
    agen bola
    Grudzień 6, 2016 at 10:14

    Awesome post. I’m a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a long time.

  • Reply
    tour jepang muslim murah
    Grudzień 6, 2016 at 11:19

    Awesome write-up. I’m a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

  • Reply
    rinjani trekking organizer
    Grudzień 6, 2016 at 11:44

    Hello there. I discovered your website by way of Google at the same time as looking for a similar topic, your web site got here up. It seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

  • Reply
    source website
    Grudzień 6, 2016 at 12:03

    I am really glad to glance at this blog posts which carries tons of useful information, thanks for providing these data.|

  • Reply
    Hairstyles Trends
    Grudzień 6, 2016 at 19:25

    Awesome write-up. I’m a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a long time.

  • Reply
    Harga Laptop
    Grudzień 6, 2016 at 19:50

    Awesome post. I’m a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

  • Reply
    www.abpho.com
    Grudzień 6, 2016 at 20:04

    Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really irritating. A good website with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

  • Reply
    tanah di sentul
    Grudzień 6, 2016 at 21:20

    Awesome write-up. I am a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

  • Dodaj komentarz