4 Sałatki i dodatki do dań głównych/ Uncategorized

Kluski śląskie, czyli co do obiadu zamiast ziemniaków

Są takie dni gdy gotować się nie chce. Ba, są też i dni takie, w które nie chce się nawet specjalnie jeść (choć te akurat zdarzają się zdecydowanie rzadziej…) Moją małą teorią na temat możliwych przyczyn takiego stanu jest – poza tymi obiektywnymi jak choroba, złe samopoczucie czy dieta która naszą figurę ma przeobrazić w sylwetkę modelki – monotonia. No bo ileż można te ziemniaki z kotletem i surówką? 

Nie powiem, można bardzo długo bo sama taki obiad od czasu do czasu naprawdę uwielbiam ale nawet największym tradycjonalistom przyda się raz na jakiś czas urozmaicenie domowego menu, nawet jeśli jedyną różnicą będzie sposób podania głównych składników tego najbardziej popularnego dania obiadowego. Kotlecika w panierce zastąpić wystarczy dowolnym mięsem w sosie, surówkę – gorącą jarzynką a tłuczone ziemniaki – no właśnie – tłuczone ziemniaki przerobić w kilka chwil w pyszne kluseczki śląskie, które pozwolą cieszyć się każdą kropelką przygotowanego sosu i w dodatku uczynią nasz obiad znacznie lżejszym smakowo.

Pisząc te słowa jestem absolutnie świadoma, że część Czytelników ze Śląska właśnie prawdopodobnie puka się teraz w czoło czytając o tym jak to niby tradycyjne białe kluski mają urozmaicić obiad skoro same w sobie są nieodzownym składnikiem klasycznego obiadu właśnie, jednak w mojej opinii po ten pyszny dodatek w pozostałej części kraju sięgamy wciąż stanowczo zbyt rzadko. 

kluski slaskie

Kto kluski śląskie zna – zachęty do ich przygotowania jak i przepisu z pewnością nie potrzebuje; Jeśli jednak są tacy, którzy tak przygotowanych nie próbowali lub nigdy samodzielnie nie wykonywali – zachęcam by stan ten jak najszybciej zmienić! Kluseczki będą, jak wcześniej już wspomniałam – wspaniałym dodatkiem do wszelkich mięs z sosem, ale smakują równie pysznie podsmażone z okrasą z boczku i cebulki. Tym oszczędnym, prostym i pysznym dodatkiem naprawdę zachwycicie domowników!

*Uwaga techniczna: jak każdy niemal przepis – również i „jedyna słuszna receptura” na kluski śląskie budzi w sieci pewne kontrowersje – rzecz rozchodzi się bowiem o obecność w nich jajka. Jedne szkoły i książki dodatek jajka zalecają, inne nie. Prawda jest taka, że kluski wyjdą smaczne i bez i z jajkiem decyzję o jego użyciu pozostawiam więc każdemu wedle własnych upodobań. Osobiście kluski przygotowuję z jajkiem i takie nam odpowiadają najlepiej.

Kluski śląskie
Write a review
Drukuj
Składniki
  1. 1 kg ziemniaków (najlepiej dość sypkich)
  2. Mąka ziemniaczana
  3. 1 jajko (opcjonalnie)
  4. sól do smaku
Wykonanie
  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie
  2. Gdy tylko ostygną, przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia (dla upartych - bardzo, bardzo dokładnie utłuc). *Wiem, że niektórzy robią kluski z ziemniaków ugotowanych dnia poprzedniego, ryzykujemy jednak, że będą one wówczas zbyt suche i popsują konsystencję klusek
  3. Jak pokazano na zdjęciu poniżej, masę ziemniaczaną uklepujemy i dzielimy na cztery części. 1/4 objętości odkładamy i uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Całość masy ziemniaczanej łączymy z mąką i zagniatamy. Na tym etapie dodajemy również (lub nie) - jajko.
  4. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt rzadkie - podsypać mąką, jeśli po wyrobieniu i spłaszczeniu kulki pęka - dodać odrobinę wody lub dodatkowe żółtko.
  5. Formować niewielkie okrągłe kluseczki i palcem lub końcem łyżki na środku każdej wygnieść dziurkę.
  6. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok. 1-2 min od wypłynięcia (zmniejszyć wówczas ogień). Wyjmować na talerz dużą łyżką cedzakową.
http://www.kuchennykredens.pl/
A zaczęło się tak: ziemniaki

Proporcja mąki ziemniaczanej do masy:

kluski slaskie

A już po chwili domowa manufaktura kluseczek czas start! 

kluski slaskie

Chwilka pracy, trochę wrzątku i mamy! Są! Pyszne, domowe kluski śląskie!

kluski slaskie

 

Mogą zainteresować Cię również

4 komentarze

  • Reply
    Anna
    Styczeń 13, 2016 at 09:34

    Ja tam tez zawsze daje jajko bo kluski wychodza bardziej elastyczne wlasnie i nie pekaja. Pychota, z sosikiem i mieskiem i obiad gotowy! Az mi ochota przyszla :-)

  • Reply
    hop over to this web-site
    Październik 31, 2016 at 05:01

    I simply want to say I am just very new to blogging and site-building and really loved your web site. Likely I’m going to bookmark your blog post . You absolutely come with fabulous articles. Bless you for revealing your website page.

  • Reply
    browse around these guys
    Grudzień 5, 2016 at 21:57

    I am in fact glad to glance at this weblog posts which carries lots of useful facts, thanks for providing these information.|

  • Reply
    talks about it
    Grudzień 6, 2016 at 00:53

    We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community will be grateful to you.|

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.