7 Zupy

Rozgrzewająca zupa z soczewicą i chorizo

zupa z soczewica

Zupy są i powinny być inne w zależności od pory roku. W upalne dni, kiedy apetyt jest zdecydowanie mniejszy spokojnie mogą nam zastąpić syty obiad, w zime natomiast – ach, czy jest coś bardziej rozgrzewającego niż talerz gorącej, parującej zupy? Trudno wyobrazić sobie chyba bardziej rodzinną sytuację niż grupę ukochanych osób przy wspólnym obiedzie dlatego też zapewniam, że ta na którą przepis znajdziecie poniżej rozgrzeje nie tylko brzuchy ale i serca!

Choć zupa z soczewicą i chorizo ma korzenie zdecydowanie iberyjskie, to w gruncie rzeczy bardzo przypomina tradycyjne polskie zupy w swojej formie i składzie (w odróżnieniu na przykład od typowo zachodnioeuropejskich zup-kremów). Z dość grubo krojonymi kawałkami podstawowych warzyw, aromatem czosnku, majeranku i papryki a przede wszystkim – solidną porcją mięsnej wkładki w postaci kawałków suszonej, intensywnej i lekko twardej kiełbasy chorizo to świetny pomysł na szybki i treściwy obiad dla całej rodziny! 

Muszę przyznać, że spośród różnych zup które jemy – ta akurat w naszym domowym menu figuruje bardzo często, zwłaszcza gdy za oknem coraz bardziej mroźno! Jest to jedna z ulubionych zup mojego narzeczonego (i moja ze względu na szybkość wykonania!) i samo to jest dla mnie już dowodem na trafność przepisu, gdyż przekonanie mężczyzny do zupy jako alternatywy dla pełnego drugiego dania można już nazwać swoistą rekomendacją…

zupa z soczewicą i chorizo przepis

 

Jak w przypadku większości potraw, sprawą kluczową będzie i tu jakość głównych składników dania – w tym wypadku kiełbasy chorizo, bo taką naprawdę smaczną wcale nie tak łatwo jest znaleźć. Przy zakupie chorizo proszę zwrócić szczególną uwagę na kolor sznurka, którym zakończone jest pęto i oznakowanie ostrości na opakowaniu. Czerwony sznurek oznaczał będzie bowiem, że kiełbasa jest bardzo pikantna i w takim wypadku, jeśli lubicie dużo mięsa w zupie (a my lubimy!) stopień owej pikantności może przekroczyć normy bezpieczne dla Waszych kubków smakowych… Uwierzcie mi na słowo, na własnym przykładzie niestety raz przekonaliśmy się jak zupa na bazie pikantnego chorizo może sprawić, że nasza twarz w oka mgnieniu przybierze żywo czerwony kolor. Od tego czasu, kupując chorizo szukamy tego zakończonego sznurkiem w czarnym kolorze. Jest już dużo łagodniejsze, choć wciąż cudownie intensywne!

Zupa z soczewicą i chorizo
Write a review
Drukuj
Składniki
  1. Pęto kiełbasy chorizo (lub innej podsuszanej, pikantnej kiełbasy)
  2. 1 cebula
  3. 2 marchewki
  4. 1 duża pietruszka
  5. 2 ziemniaki
  6. Puszka 400 g pomidorów w puszcze (lub kilka łyżeczek koncentratu)
  7. 1 x szkl ugotowanej soczewicy (zielona lub czerwona)
  8. sól, pieprz, majeranek
  9. 1/2 łyżeczki ostrej papryki czerwonej lub posiekana bardzo drobno papryczka chilli (ilość wg uznania)
  10. 2 ząbki czosnku
Wykonanie
  1. Soczewicę namoczyć, ugotować i odcedzić jeśli używamy suszonych ziaren (jeśli się spieszymy, można sięgnąć również po taką już ugotowaną, sprzedawana w puszce lub słoiku). Chorizo pokroić w dość grube półtalarki, cebulę posiekać w dość drobne piórka.
  2. Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć razem kawałki kiełbasy wraz z posiekaną cebulą. Pod koniec smażenia dodać również rozdrobniony ząbek czosnku, paprykę lub chilli i posiekaną w kostkę marchew. Zalać 2 l wody lub bulionu warzywnego.
  3. Do garnka dodać pomidory z puszki (lub w sezonie – świeże, sparzone i obrane ze skórki) lub przecier pomidorowy (można dodać i pomidory i koncentrat – zależnie jak intensywnie pomidorowy smak lubimy). Doprowadzić do wrzenia.
  4. Po zagotowaniu zupy zmniejszyć ogień, dodać pozostałe warzywa i przyprawy i gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Gdy będą już średnio miękkie, dodać soczewicę i gotować jeszcze ok 20 minut.
  5. Podawać samodzielnie lub z kawałkami pieczywa.
http://www.kuchennykredens.pl/
 Już na etapie podsmażania chorizo z cebulką, cieszyć się można wspaniałym, intensywnym aromatem unoszącym się w kuchni!

zupa z soczewicą i chorizo

Teraz tylko trochę krojenia (kawałki naprawdę nie muszą, a wręcz nie powinny być zbyt drobne!)
pietruszka przepis

I już tylko chwila dzieli nas od parującego talerza rozgrzewającej, lekko pikantnej zupy!

zupa z soczewicą i chorizo

Mogą zainteresować Cię również

7 komentarzy

  • Reply
    amerykańskie naleśnik
    Październik 4, 2016 at 22:51

    Chętnie skorzystam z Twojego przepisu na zupe! wygląda to bardzo apetycznie :)

  • Reply
    page
    Październik 31, 2016 at 06:13

    I simply want to mention I am all new to blogging and site-building and seriously loved this web site. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog post . You surely have amazing posts. Thank you for sharing your blog.

  • Reply
    why not try this out
    Grudzień 5, 2016 at 21:34

    You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!|

  • Reply
    Get the facts
    Grudzień 6, 2016 at 02:03

    My partner and I stumbled over here by a different page and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to checking out your web page repeatedly.|

  • Reply
    Full Post
    Grudzień 6, 2016 at 04:37

    It’s nearly impossible to find well-informed people on this topic, however, you sound like you know what you’re talking about! Thanks|

  • Reply
    you can check here
    Grudzień 6, 2016 at 06:16

    A fascinating discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you should publish more about this topic, it might not be a taboo matter but typically folks don’t speak about these issues. To the next! All the best!!|

  • Reply
    visit this web page link
    Grudzień 6, 2016 at 08:01

    Thanks to my father who shared with me concerning this web site, this website is actually awesome.|

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.