6 Sałatki i dodatki do dań głównych

O modrej kapuście…

modra kapusta

Czerwoną kapustę uwielbiam. To jedyne słuszne zdanie jakim ten wpis wypada mi rozpocząć, być może bowiem osoby które podobnym afektem do tego warzywa nie pałają zdziwione będą tym ile zdjęć można główce kapusty zrobić. Skoro już jednak spędziłam z ową kapustą całkiem sporo czasu, w jednej ręce dzierżąc aparat a w drugiej – łyżkę, postanowiłam i Was do takiej smakowitej rekreacji zachęcić. 

Podobno diabeł tkwi w szczegółach i sądzę, że przysłowie to rozszerzyć można – jak zresztą przysłów większość – o kontekst kuchenny. Bo siła smaku większości dań obiadowych tkwi w dodatkach, które zaserwujemy na talerzu obok naszego clou du spectacle. Bo czym byłby niedzielny kotlet bez bukietu surówek, groszku z marchewką czy bez mizerii? Lasagne bez akompaniamentu świeżych liści rukoli? To właśnie ta świeżość, kolor, tekstura warzyw podbija główne smaki serwowanego na stół dania i nadaje mu właściwy wyraz.

A modra kapusta jak żadne chyba warzywo cudownie wprost spełnia tę właśnie rolę szarej eminencji. Dyskretnie, wytrawnie podbija wszystkie smaki jednocześnie nie dominując sobą całego talerza. Idealnie pasuje do niemal wszystkich rodzajów mięs – w szczególności zaś do mięsa wołowego, gęsiny czy kaczki. W ogóle do wszystkiego co z sosem. No, nie zapominajmy też oczywiście o klasyce Śląskiego stołu czyli o modrej kapuście z roladą i kluskami śląskimi. Poezja.

Kapusta i biała i czerwona ludzkości znane są od wieków. Zawsze zresztą powtarzam, że kiedyś ludzie wiedzieli co dobre.

W kuchni polskiej kapusta od zawsze była warzywem bardzo popularnym, niestety jednak z jakiś względów nasza dzisiejsza bohaterka – modra kapusta swojej białej siostrze nie dorównuje zupełnie popularnością. A przecież już patrząc na taką główkę oczy się cieszą zestawieniem kolorów i falbanek złożonych misternie liści.

czerwona kapusta

Ich modry kolor zawdzięczamy antocyjanom – silnym antyutleniaczom; Dokładnie tym samym, które pokolorowały na niemal niebiesko-czarny kolor owoce aronii, bakłażany czy jagody. Tłumaczyć chyba nikomu nie trzeba, że taka kapusta jest po prostu zdrowa. Zdrowa tak ogólnoustrojowo – dzięki antyutleniaczom właśnie ale również ze względu na bogactwo witamin z grupy B oraz potasu, magnezu i cynku – w niepozornej główce mamy więc koktajl witamin na prawidłową pracę serca i kondycję naczyń krwionośnych. Polecam!

Oczywiście najzdrowsza taka kapustka będzie w formie surówki, dziś jednak porozmawiamy o takiej duszonej. Z boczkiem. I z cebulką. No to może już nie takiej zdrowej, ale za to pysznej i pożywnej – a jak coś jest pyszne to i zdrowe bo humor poprawi natychmiastowo a organizm zadowolony to już sam o siebie zadba. 

Dzisiejszy przepis na modrą kapustę to wersja klasyczna. Jeśli ktoś ma życzenie może sobie dodać jak to już w Internecie widziałam – rodzynki, żurawinę, podlewać do garnka czerwonego wina zamiast wody (co akurat w przypadku większości dań jest dobrym pomysłem) czy po wielkopolsku – dodać do naszej kapustki jabłka. Wolnoć Tomku w swoim domku! Można też kapustkę zaciągnąć mąką i rosołem. Wszystko można i zależnie co Wam smakuje na pewno będzie pysznie. Dziś jednak o modrej kapuście. Tej zwykłej. Dla mnie – najlepszej.

Modra kapusta
Write a review
Drukuj
Składniki
  1. główka czerwonej kapusty
  2. kilka plastrów boczku wędzonego
  3. cebula
  4. liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier
  5. opcjonalnie: sok z cytryny lub ocet
Wykonanie
  1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić wpół i usunąć głąb. Poszatkować tak drobno jak lubimy.
  2. Tak przygotowane liście przełożyć do rondelka, dodać ziele angielskie i liść laurowy i zalać wodą tak by ledwo przykryła liście. Dusić na wolnym ogniu bez przykrycia przez 5-10 minut.
  3. W tym czasie na patelni przesmażyć pokrojony w kosteczkę boczek, na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną dość drobno cebulkę. Całość dodać do kapusty i dusić (już pod przykryciem) aż zmięknie.
  4. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem oraz wedle uznania - octem lub sokiem z połówki cytryny.
  5. Podawać gorącą.
http://www.kuchennykredens.pl/

 krojenieboczek

modra kapusta

modra kapusta

 signature

 

Mogą zainteresować Cię również

6 komentarzy

  • Reply
    magda
    Kwiecień 19, 2016 at 07:44

    Masz naprawdę lekkie pióro! Nie mogę uwierzyć, że tekst o kapuście wciągnal mnie jak dobra ksiażka! Pogratulować!

    • Reply
      Monika
      Kwiecień 19, 2016 at 08:06

      Bardzo sie w takim razie ciesze, ze milo spedzilas czas na jego lekturze Magdo! Dziekuje za odwiedziny i tak mile slowa! :)

  • Reply
    this
    Październik 31, 2016 at 06:15

    I just want to say I am very new to weblog and actually savored this web page. Very likely I’m planning to bookmark your website . You actually have beneficial well written articles. Regards for sharing your webpage.

  • Reply
    Read the Full Piece of writing
    Grudzień 5, 2016 at 21:06

    Awesome article.|

  • Reply
    click the following internet site
    Grudzień 6, 2016 at 02:02

    Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is wonderful blog. A fantastic read. I will definitely be back.|

  • Reply
    see this website
    Grudzień 6, 2016 at 04:49

    Good site you have got here.. It’s hard to find good quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate people like you! Take care!!|

  • Dodaj komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.